Sebastijan Horvat

Sebastijan Horvat, foto: Daniel Novakovič / STA

Življenjepis

Sebastijan Horvat se je rodil v Mariboru leta 1971. Gledališko režijo je študiral pri profesorju Dušanu Jovanoviću na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1998 z uprizoritvijo Elsinor, predstavo, ki je temeljila na avtorski priredbi Shakespearjevega Hamleta.


Leta 1997 je s scenografko in stalno sodelavko Petro Veber in igralko Natašo Matjašec Rošker ustanovil neodvisni gledališki zavod, imenovan E.P.I. center, ki je danes pomemben uprizoritveni produkcijski center, ki je uspel v sodelovanju z različnimi institucionalnimi gledališči (Cankarjev dom, SNG Drama Ljubljana, Drama SNG Maribor, Plesni teater Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Gledališče Glej), ustvarjati raziskovalne gledališke projekte. Magistrski študij je zaključil z nalogo Prostor med besedo in telesom in se leto kasneje, se pravi 2005, zaposlil na AGRFT Ljubljana, kjer kot docent predava predmet Teorija gledališča.


Od leta 1993 je režiral v domala vseh slovenskih gledališčih, in za režije svojih predstav različne nagrade: Univerzitetno Prešernovo nagrado za režijo uprizoritve Elsinor (1995), Veliko nagrado 29. Tedna slovenske drame za uprizoritev Ion (1999), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado po presoji žirije za režijo uprizoritve Makbet (1999), za režijo uprizoritve Alamut pa je leta 2005 prejel »Montblanc Young Directors Project Award« – nagrado za mladega režiserja na salzburškem festivalu »Salzburger Festspiele 2005«. Za uprizoritev Borovih Raztrgancev (koprodukcija Mestno gledališče Ptuj, E.P.I. center, CD Ljubljana) so ustvarjalci predstave leta 2008 dobili Borštnikovo nagrado za idejni in receptivni premik.

Video

Sebastijan Horvat, Andreja Kopač, Eva Nina Lampič Pot v Jajce, koprodukcija SNG Nova Gorica in SNG Drama Ljubljana, premiera 28. 5. 2009.

Režije

2011-

2000-2010

1990 - 1999

Vloge v gledališču

Scenografije

  • 1994 John Arden Živite kot svinje, r. Sebastijan Horvat, AGRFT Ljubljana

Kostumografije

  • 1994 John Arden Živite kot svinje, r. Sebastijan Horvat, AGRFT Ljubljana

Nagrade

Viri in literatura

  • Spletna stran SNG Maribor

Zunanje povezave