Klemen Janežič

Iz Geslo


Življenjepis

Klemen Janežič (r. 1989) je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Že kot študent se je zanimal ne le za igro, temveč tudi dramaturgijo, režijo in koreografijo. Leta 2011 se je udeležil izobraževanja pri SU-EN v Butoh centru v Uppsali, kjer je bil izbran za nadaljnje sodelovanje.

Sodeluje z različnimi gledališči: (Lutkovno gledališče Ljubljana, Mini teater, Mestno gledališče Ljubljansko, Gledališče Glej). Od leta 2013 je član ansambla SNG Drama Ljubljana.

Za študentski film Nad mestom se dani, kjer igra glavno moško vlogo, je leta 2012 prejel Vesno za najboljši kratki film. Istega leta je prejel akademijsko Prešernovo nagrado za avtorsko predstavo iz umetnosti giba Razpeti mladiček. Med študijem je sodeloval v dveh predstavah, nagrajenih z Zlatolasko, to študentsko nagrado pa je prejel tudi za dramaturgijo.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2016 Županov Spominski kovanec Prijetno domače, občina Ivančna Gorica
  • 2016 Akademijska Prešernova nagrada za magistrsko delo za uprizoritev iz umetnosti giba (Torzo, AGRFT in Zavod za sodobno umetniško prakso in teorijo 0.1)
  • 2012 Akademijska Prešernova nagrada AGRFT: samostojna študija iz umetnosti giba Razpeti mladiček (AGRFT)

Zunanje povezave