Linhartovo srečanje

Kratek opis festivala

Linhartovo srečanje je tradicionalni festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije, ki predstavlja vrhunec gledališke sezone ljubiteljskih gledališč, na katerem se predstavijo najboljše predstave. Po natančnem izbirnem sistemu je izmed okoli 150 ogledanih predstav izbranih najboljših 7. Festival je polno zaživel v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in posameznih gostujočih slovenskih občin. Festival je odlična stična točka z zamejskimi ustvarjalci, ponuja pregled ustvarjanja odraslih gledaliških skupin in podelitev nagrad. Mednarodna žirija, ki spremlja srečanje, ocenjuje celovitost in izvirnost predstave, način interpretacije vlog igralskega ansambla ter likovni pristop k predstavi - najrazličnejše scenske in kostumske rešitve. Na koncu srečanja pa z »matički« nagradi najboljše skupine in posameznike.

Na festival se lahko prijavijo ljubiteljske gledališke skupine iz vse Slovenije, zamejstva in tujine. Najprej predstave potekajo na območni ravni, kjer si vse sodelujoče ogleda strokovni ocenjevalec in po ogledu vseh predstav sestavi program za regijsko Linhartovo srečanje. Na podlagi izbranih skupin pa se državni selektor odloči za nabor glavnih predstav, ki bodo sodelovale na Linhartovem srečanju - Festivalu gledaliških skupin Slovenije.

Nagrajenci

Na festivalu se vsako leto podeljujejo naslednje nagrade: najboljša glavna moška vloga, najboljša glavna ženska vloga, najboljša stranska moška vloga, najboljša stranska ženska vloga in posebno priznanje selektorja. Finančno nagrajena je le najboljša predstava v celoti, ostali dosežki so nagrajeni s priznanjem ali z umetniškim kipcem Matiček.

Zunanje povezave

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Viri in literatura

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti