Mateja Kokol

Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Ljubljana/BiTeater

Življenjepis

Mateja Kokol (1990) je rojena v Mariboru. Po končani Prvi gimnaziji Maribor se je vpisala na AGRFT – smer gledališka režija. Dodiplomski študij je pod mentorskim vodstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija zaključila leta 2014 z diplomsko predstavo Stoli, ki je gostovala na različnih mednarodnih gledaliških festivalih (Rusija, Slovaška, Mehika ... ) in tam prejela številne nagrade, med drugim tudi za mlado perspektivno režiserko, ki jo je na sanktpeterburškem gledališkem festivalu ArtOkraina podelil Art Center Most. Njeno režijo za predstavo Stoli so z akademijsko Prešernovo nagrado nagradili tudi doma.

Gledališko ustvarjanje zanjo ne pozna meja – ustvarja in deluje tako v domačih gledaliških produkcijah kot v tujini (vodila je gledališke delavnice in sodelovala kot somentorica v gledališki šoli Tenerife, Španija), kamor jo vodijo projekti. Trenutno je študentka magistrskega študija gledališke režije na AGRFT.

Režirala je več odmevnih uprizoritev, med drugimi magistrski avtorski projekt po motivih Senekove in Evripidove Medeje z naslovom Medeja, Medeja, Medeja (koprodukcija MGL in AGRFT, 2015), 24 UR (LG Ljubljana, 2015), avtorski projekt 3600 sekund hrepenenj (Los Cosmicomicos, Zacatecas Mexica, 2015), Apokaliptična mesečina (koprodukcija gledališča Glej, LG Maribor in Pekinpaha, 2014), Razlogi za srečo (Drama SNG Maribor, 2016), Fant, dekle in gospod (Drama SNG Maribor, 2018).

Režije

  • 2013 Eugène Ionesco Stoli, AGRFT

Nagrade

  • 2013 Mednarodna nagrada Art Centra Most za mlado režiserko in njen gledališki prvenec (za predstavo Stoli, AGRFT)

Viri in literatura

  • Lutkovno gledališče Ljubljana, BiTeater

Zunanje povezave