Mirko Mahnič


Življenjepis

Mirko Mahnič (* 23. september 1919, Bohinjska Bistrica, † 7. april 2018) je bil režiser, lektor, pisatelj, skratka vsestranski gledališki ustvarjalec. Leta 1942 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V ljubljanski Drami je delal kot lektor, od leta 1950 do 1970 je predaval odrski jezik na AGRFT v Ljubljani, redno pa je režiral v vseh slovenskih gledališčih, najpogosteje v Mestnem gledališču ljubljanskem in v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Na gledaliških festivalih je prejel kar nekaj nagrad.

Izkušnje, vedenje in delo iz praktičnega dela v gledališču je povezal tudi s teoretičnim delom in kot sodelavec Dokumentov SGM objavljal razprave o razvoju slovenskega gledališča.

Pisal je za lutkovni in mladinski oder, prevajal je odrske tekste ter mnogo prispeval v različne gledališke liste (Ljubljana, Jesenice, Kranj).Je avtor radijske (Slovenski satir) in gledališke igre Valentin Vodnik) in raznih priredb.

Več njegovih objavljenih knjig zajema spomine, druge pa zajemajo strokovno gledališko in jezikovno problematiko. Režiral je vrsto kratkih in dokumentarnih filmov.

Režije

Lektor

Nagrade

  • 1958 Nagrada na Sterijinem pozorju

Bibliografija

  • Živa slovenščina, knjižica o odrskem jeziku, 1959
  • Izpovedi Marije Nablocke, 1959


Zunanje povezave