Nina Rajić Kranjac

Iz Geslo


Življenjepis

Nina Rajić Kranjac se je l. 1991 rodila v Beogradu, osnovno in srednjo šolo je obiskovala v Mariboru. Poleg zaključenega programa mednarodne diplome na Drugi gimnaziji Maribor je uspešno zaključila tudi osnovno glasbeno šolo (smer klavir) ter Konzervatorij za glasbo in balet Maribor (solo petje in saksofon). Na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka in radijska režija, se je vpisala l. 2010.

V svojih režijskih delih na akademiji je večkrat tudi nastopila v vlogi igralke, med drugim v predstavi Čehova, predstavo istega avtorja z naslovom Tri sestre pa je režirala in za njo so l. 2012 prejeli študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti. Z nagradami je nadaljevala tudi v prihodnjih letih, in sicer je prejela prvo nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu za predstavo Simona Semenič: Tisočdevetstoenainosemdeset. Za režijo iste predstave (ter režijo igralskega avtorskega projekta Brechta ZDAJ letim!) je l. 2014 prejela fakultetno Prešernovo nagrado za režijo ter z uprizoritvijo nase opozorila umetniško vodstvo Gledališča Glej. Slednje ji je ponudilo rezidentsko mesto v l. 2015, kjer je ob pomoči izvršne producentke Barbare Poček zrežirala Zborovanje ptic, ki temelji na Carrièrjevi adaptaciji sufijske pesnitve Farida ud-Din Attarja iz 12. stoletja. Predstava je sodelovala v tekmovalnem programu 56. mednarodnega gledališkega festivala MESS v Sarajevu in tam osvojila dve nagradi: Nina Rajić Kranjac jo je dobila kot najboljša mlada režiserka, igralska ekipa pa za kolektivno igro v predstavi. Leta 2018 je prejela Borštnikovo nagrado za režijo predstave Naš razred v produkciji Prešernovega gledališča Kranj.

Režije

Nagrade

  • 2018 Borštnikova nagrada za režijo predstave Naš razred v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestenga gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana
  • 2016 Študentska Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani (Zborovanje ptic, Gledališče Glej)
  • 2016 Nagrada “Jurislav Korenić“ za najboljšo mlado režiserko na 56. mednarodnem festivalu MESS Sarajevo (Zborovanje ptic, Gledališče Glej)
  • 2014 fakultetna Prešernova nagrada za režijo (Simona Semenič: Tisočdevetstoenainosemdeset in ZDAJ letim!)

Viri in literatura

  • Gledališče Glej

Zunanje povezave