Petra Rojnik Veber

Iz Geslo

Foto: Mimi Antolović

Življenjepis

Petra Veber Rojnik se je rodila 2. aprila 1972 v Celju. Leta 1996 se je vpisala na AGRFT in študirala dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. V diplomski produkciji Belle Paris ali Obračun v Louvru Krištofa Dovjaka (r. Miha Golob) je igrala vlogo Atene in zanjo dobila akademijsko Prešernovo nagrado.


Že v času študija je nastopala na profesionalnih odrih. Odigrala je več vlog v Ionescovem Makbetu (r. Sebastijan Horvat, Drama SNG Maribor, 1999), nastopila v projektu Sharpen Your Senses Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka, Mateje Pucko, Petre Veber Rojnik in Gregorja Zorca po predlogi Gertrude Stein (r. Sebastijan Horvat, Gledališče Glej, 2000) ter odigrala vlogo Konstance Veber v Schafferjevem Amadeusu (r. Sebastijan Horvat, Drama SNG Maribor, 2001), za katero je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko.


V Gledališču Koper je igrala Ireno v predstavi Pod svobodnim soncem po predlogi Frana Saleškega Finžgarja (r. Dejan Sarič, 2004), v SNG Drama Ljubljana pa Ido v predstavi Čisti vrelec ljubezni Saše Pavček (r. Dušan Jovanović, 2003) in Neno v predstavi Hodnik avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča (2004).


V MGL se je zaposlila leta 2005 ter najprej upodobila Rosauro v Goldonijevih Beneških dvojčkih (r. Dušan Mlakar, 2005). Kasneje je med drugim igrala Fräulein Kost v mjuziklu Kabaret Joeja Masteroffa, Johna Kanderja in Freda Ebba (r. Stanislav Moša), Elianto v Molièrovem Ljudomrzniku (r. Samo Strelec), Katarino v predstavi Za naše mlade dame Drage Potočnjak (r. Tijana Zinajić), Gerlinde Bertrand v Golobih Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić) in Mašo v predstavi Pes, pizda in peder (r. Primož Ekart). Za vlogo Katarine v predstavi Za naše mlade dame je leta 2009 prejela Dnevnikovo nagrado.


Preizkusila se je tudi na filmu, radiu in televiziji. V televizijski drami Sonja Janeza Burgerja je igrala Mrtvo Sonjo (2007), nastopila pa je tudi v številnih kratkih filmih (glavna vloga v študentskem filmu Nekoga moraš imeti rad Jurija Grudna) in radijskih igrah (glavna vloga v Pianistki Cvetke Bevc).


Članica igralskega ansambla MGL od 1. 6. 2005 do svoje smrti 23. februarja 2015.

Vloge v gledališču

2010-2015

2000-2009

1990-1999

  • 1999 SS SHARPEN YOUR SENSES, r. Sebastijan Horvat, Gledališče GLEJ

Vloge na filmu in televiziji

  • 2010 Za zaprtimi očmi, r. Milan Urbajs, UL AGRFT - Ljubljana
  • 2001 Nekoga moraš imeti rad, r. Jurij Gruden, UL AGRFT - Ljubljana in TV Slovenija, študijski igrani film
  • 2001 Zlatko!, r. Klemen Dvornik, UL AGRFT - Ljubljana in TV Slovenija, TV etuda
  • 1999 Kaj bi še rad?, r. Martin Srebotnjak, UL AGRFT - Ljubljana in TV Slovenija

Nagrade

  • 2009 Dnevnikova nagrada za vlogo Katarine (Draga Potočnjak Za naše mlade dame, MGL)
  • 2001 Borštnikova nagrada za mladega igralca, za vlogo Konstance Weber (Shaffer Amadeus, Drama, Opera in balet SNG Maribor)
  • 2001 Prešernova nagrada (akademijska) za vlogo Alene (K.Dovjak Belle Páris ali obračun v Louvru, AGRFT)

Viri in literatura

Zunanje povezave

MGL