Pomoč:Osnovno označevanje

Iz Geslo

UREJANJE BESEDILA V MEDIA WIKI

Začetek urejanja

Najprej v iskalno polje na levi vpiši naslov članka, ki ga želiš ustvariti in na ta način preveri ali morda članek že obstaja oz. ali obstaja članek s sorodnim naslovom.

Vedno PREVERI, ČE PODOBNA STRAN SLUČAJNO ŽE OBSTAJA.

V kolikor članek z naslovom še ne obstaja, klikni na Lahko jo ustvaritein potem na Uredite stran. Uvrsti stran v kategorijo oz. v kategorije, kamor sodi.

Ležeči tisk

Dva apostrofa na vsaki strani teksta – ' ' ležeči tekst ' '

Krepek tekst

Trije apostrofi na vsako stran teksta ' ' ' krepek tekst ' ' '

Krepek ležeči tekst

Pet apostrofov na vsako stran teksta ' ' ' ' ' krepek ležeči tekst ' ' ' ' '

Poglavja

Uporabljajo se za členjenje prispevka. Media Wiki na njihovi podlagi avtomatično ustvari kazalo vsebine. Ustvarimo jih tako, da naslov vpišemo med enačaje – ==Naslov poglavja==.

Če dodamo več enačajev, ustvarimo podpoglavja. Začnemo vedno z dvema enačajema (en enačaj je rezerviran za naslov strani).

Ne preskakujemo stopenj (2, 3, 4 enačaje, NE 2, 4, 6)

Besedilo v okvirčku

Če želimo del besedila ali citat prikazati v okvirčku, ki je vizualno ločen od ostalega besedila, to storimo tako, da vsako novo vrstico enkrat zamaknemo s preslednico. V tem primeru moramo sami poskrbeti za prelom vrstic, saj se takšno besedilo ne prelomi samodejno glede na širino zaslona. V našem primeru to storimo s pritiskom na enter, tako nastalo vrstico pa moramo zopet enkrat zamakniti s preslednico. Primer: Besedilo, ki se ne prelomi samodejno, izgleda takole: Besedilo, ki se ne prelomi samodejno, izgleda takole:Besedilo, ki se ne prelomi samodejno, izgleda takole:

Neoštevilčen seznam

*besedilo **besedilo **besedilo ***besedilo **besedilo *besedilo

Prazna vrstica (Enter) pomeni konec seznama

Na ta način dobimo seznam kot npr.


 • besedilo
  • besedilo
  • besedilo
   • besedilo
  • besedilo
 • besedilo

Oštevilčen seznam

#besedilo #besedilo ##besedilo ##besedilo ###besedilo ##besedilo #besedilo

Prazna vrstica (Enter) pomeni konec seznama

Na ta način dobimo seznam kot npr.

 1. besedilo
  1. besedilo
  2. besedilo
   1. besedilo
  3. besedilo
 2. besedilo

Povezave v Media Wiki

Povezavo na članek ustvarimo tako, da ime članka vstavimo med dvojni oglati oklepaj ( tretja ikona iz leve proti desni nad urejevalnim oknom), npr:

Povezava na članke Nagrade Borštnikovega srečanja - [[Nagrade Borštnikovega srečanja]].

Če ime ni v imenovalniku naredimo takole [[Nagrade Borštnikovega srečanja|nagradah Borštnikovega srečanja]].

Izpisal se bo del za | (ta znak se imenuje pipa in ga dobimo s kombinacijo znakov Shift – ž na angleški tipkovnici oz s kombinacijo AltGr - w na slovenski tipkovnici) – v našem primeru »agradah Borštnikovega srečanja«, povezava pa bo kazala na stran »Nagrade Borštnikovega srečanja«.

Če stran še ne obstaja, nas link pripelje do vnosne maske, kjer lahko ustvarimo novo stran.

Povezavo na točno določeno poglavje na članku naredimo takole:

Povezava do poglavja 'Borštnikov prstan' v članku Nagrade borštnikovega srečanja bi izgledala takole:

[[Nagrade borštnikovega srečanja#Borštnikov prstan|Borštnikov prstan]].

Če je na strani več poglavij z enakim naslovom, dodamo zaporedno številko poglavja, do katerega naj kaže povezava (šteje vrstni red pojavljanja od vrha proti dnu strani).

Oblika [[#Borštnikov prstan]] bo ustvarila povezavo do prve pojavitve sklopa “Borštnikov prstan” na strani.

Oblika <div style="text-align: right;">[[#top|na vrh]]</div> je rezervirana in ustvari povezavo na vrh strani, izpiše pa jo desni.

Podčlanki

Primer podčlanka je npr. v članku Dušan Jovanović, kjer je v poglavju Posebni članki podčlanek Dramski opus Dušana Jovanovića, njegova koda pa je [[Dušan Jovanović/Dramski opus Dušana Jovanovića, avtor: Vesna Lešnik|Dramski opus Dušana Jovanovića]]

Podčlanek naredimo torej tako: [[Naslov članka/Naslov podčlanka|Naslov podčlanka, kot želimo, da se izpiše]]

Zunanje povezave se tvorijo na naslednji način:

povezava na stran “Spletne dveri slovenskega gledlišča” [http://www.sigledal.org/ Spletne dveri slovenskega gledališča].

Izpisal se bo link Spletne dveri slovenskega gledališča: Spletne dveri slovenskega gledališča

Kategorije

Stran uvrstimo v kategorijo tako, da pred njeno ime zapišemo ime kategorije:

[[Kategorija:Ustvarjalci|Govc, Petra]]. [[Kategorija:Igralci|Govc, Petra]]

Pomagamo si s prvo ikono od desne proti levi nad urejevalnim oknom.

Slike

Nalaganje slik:

1. V levem sitebaru poiščemo razdelek Pripomočki in kliknemo Naloži datoteko, sledimo navodilom in naložimo sliko. Ime slike izberimo tako, da si ga bo lahko zapomniti. Na stran, ki ji želimo dodati sliko vnesemo tole oznako

[[Slika:imeslike.jpg|50px|besedilo, ki se pokaze ob prehodu miške]] Če pa želim, da se slika poravna desno glede na besedilo:

<div style="float: right">[[Slika:imeslike.jpg|besedilo, ki se pokaze ob prehodu miske]]</div>

Če torej napišemo kodo <div style="float: right">[[Slika:sandra_pozun.JPG|250px|Sandra Požun, foto:]]</div> dobimo desni rezultat:

Sandra Požun, foto:

Pomagamo si lahko tudi s šesto ikono od leve proti desni, ki se nahaja nad urejevalnim oknom.

POMEMBNO: Ko uplodamo slike, se nam odpre okno, kjer lahko sliko opišemo. Tam obvezno in zmeraj navedimo tudi fotografa!

Fotogalerija

Pri ustvarjanju fotogalerije se poslužimo tretje ikone od desne proti levi, ki se nahajajo nad urejevalnim oknom oz. napišemo kodo kot npr. <gallery> Slika:Klasinc1.jpg|[[Janez Klasinc]] Slika:Klasinc_2.jpg|[[Janez Klasinc]] Slika:Klasinc_3.jpg|[[Janez Klasinc]] Slika:Klasinc_5.jpg|[[Janez Klasinc]] </gallery>

Zgoraj napisana koda nam da spodnji rezultat

Neslikovne datoteke

Nalaganje neslikovnih datotek poteka na enak način, kot nalaganje slik. Trenutno je mogoče poleg slik formata gif, jpg/jpeg in png dodajati še datoteke tipa doc (wordov dokument) in pdf. Dokument na stran vkljucimo tako, da vanjo prekopiramo sledečo kodo, z ustreznimi spremembami: {{Doc|ime_datoteke.doc|prikazano_besedilo}} Dva zavita oklepaja se uporabljata za vključevanje predlog (glej Predloga:Doc). Sledi ime predloge (v tem primeru Doc, če bi šlo za pdf dokument, bi bilo ime Pdf). Za pipo je ime datoteke, vključno s končnico, zadnji del pa je besedilo, ki se bo izpisalo na strani.

Koda: {{Doc|Zdenko_Kodric_Vlak čez jezero.doc|Vlak čez jezero}} ima takle rezultat:

Doc.gif Vlak čez jezero Info.png

Multimedia

Če želite na Geslo dodati film (kot je naprimer v članku Gledališče Ptuj, pišite na geslo@sigledal.org. Film bomo ustrezno obdelali in ga uplodali preko FTP.

Preusmeritev članka na drugi članek

(dvanajsta ikona od leve proti desni nad urejevalnim oknom)

#REDIRECT [[_]]

Podpisovanje teksta

(ikona za podpis obstaja tudi nad urejevalnim oknom - deseta od leve proti desni)

S pomočjo tilde (to je takle znak ~ ; pri slovenski tipkovnici ga dobimo s kombinacijo tipk AltCtrl – 1).

Tri tilde – izpiše se uporabniško ime avtorja npr. zelva


Štiri tilde – izpiše se uporabniško ime in datum nastanka npr. zelva 05:57, 8 October 2006 (Central Europe Standard Time)

Pet tild – izpiše se samo datum nastanka npr. 05:57, 8 October 2006 (Central Europe Standard Time)

Posebna sintaksa za dodajanje zunanjih vsebin

Wiki na sigledal.org uporablja nekatere posebne značke, ki služijo vključevanju vsebin drugih strani v članke. Trenutno sta podprti dve takšni posebni znački, v prihodnosti pa bodo sledile še nove. Ena značka služi vgrajevanju videoposnetkov, objavljenih na Youtube-u ali Vimeu, v članke na wikiju. Druga značka služi vključevanju statističnih podatkov z repertoarja na sigledal.org v članke na wikiju.

Vključevanje videoposnetkov

Sintaksa v obliki {{#embed:youtube | nzsgmK4vLp8}} omogoča vključevanje vodeoposnetka na mestu, kjer v članek vstavimo značko. Med dvojni oklepaj vpišemo nasednje elemente: #embed - ime značke. Temu sledi dvopičje in nato ime videoservisa (youtube ali vimeo). Sledi navpičnica oz. pipa (|), za njo pa id videa z Youtube-a oz. Vimea. Rezultat zgornje značke je takle:

Vključevanje statistike z repertoarja

Trenutno je možno avtomatično povleči z repertoarja statistiko vlog za igralce, režij, scenografij, kostumografij in koreografij. Statistika se doda z naslednjo sintakso: {{#dynamic_content:rep | person | 1229 | <tip_statistike> | <časovno obdobje>}}. Zopet med dvojni zaviti oklepaj vstavimo ime značke - #dynamic_content, sledi podpičje in nato parametri značke, ki so:


 • rep - kratica za servis, ki zagoravlja podatke. Trenutno je rep edina izbira
 • person - za kakšno statistiko gre - v tem primeru za statistiko, vezano na osebo (ne pa na primer za predstavo)
 • 1229 - id osebe, za katero izdelujemo statistiko
 • <tip_statistike> - pove, katera dejavnost osebe je predmet statistike. Trenutne možnosti so: roles (vloge), directings (režije), dramaturgies (dramaturgije), scenographies (scenografije), costume_designs (kostumografije), coreographies (koreografije), translations (prevodi) in proofreadings (lektoriranje).
 • <časovno obdobje> - Pove, za katero obdobje želimo statistiko. Vpišemo leto (npr. 1990) oz. razpon let v formatu 1990-1999. Ta parameter je neobvezen. Če je izpuščen, bo prikazana vsa statistika, če je dodan, pa bo prikazana samo statistika za izbrano časovno obdobje. V tem primeru moramo naslov seznama (npr 1990-1999) vpisati ročno.


Id osebe mora biti podan kot številka. Do njega najlažje pridemo tako, da na Repertoarju v maski za iskanje po osebah iz trajne povezave prepišemo vrednost parametra person_play_filters[person_id]=1229, ki je v tem primeru 1229.

Kako do id-ja osebe.


Rezultat zgornje značke je statistika za igralca Boben Marka, ki jo lahko vidite spodaj:Rezultat z določenim časovnim intervalom pa je statistika Poldeta Bibiča, ki jo lahko vidite spodaj:

1990-1995 - vpisano na roko