Robert Prebil

Robert Prebil; foto Žiga Koritnik

Življenjepis

Robert Prebil (1964) se je leta 1984 vpisal na AGRFT v Ljubljani, leta 1988 absolviral in v začetku devetdesetih let diplomiral iz igre in umetniške besede. Od leta 1990 je zaposlen v Slovenskem mladinskem gledališču. Nekaj vlog je oblikoval tudi v Koreodrami Ljubljana, sodeluje z umetniškim programom Radia Slovenija. Igra v filmih (Veter v mreži, Babica gre na jug, Pod njenim oknom, Razredni sovražnik, Anina provizija) in televizijskih nadaljevankah (Naš vsakdanji kruhek in Mamin dan).

Leta 2003 je bil del umetniške ekipe, ki je v produkciji Wax Factory, Exodosa in Festivala Ljubljana pripravila predstavo Razmadežna Sarah Kane v režji Ivana Talijančića.

Preskusil se je tudi že v režiji (predstava No. 203 – Duh resnice je leta 2003 doživela premiero na odru Mladinskega) in pisanju (Modri trikotnik), zadnje čase pa se ukvarja s kiparstvom – ustvarja predvsem mozaične skulpture, ki jih je že večkrat razstavil.

Robert Prebil je gotovo mojster za to, da tudi po količini besed »obrobno« vlogo s prezenco in igralsko energijo spremeni v veliko stvaritev. Nepozabna sta v tem pogledu njegova Soljoni iz Treh sester in Štacunarka iz Pohujšanja v dolini šentflorjanski. Plejado imenitnih likov je ustvaril pod režijsko taktirko Vita Tauferja – od avtorskih v Silence Silence Silence in Drrream do Prospera v Viharju, sijajno pa se je ujel tudi s Eduardom Milerjem, Silvanom Omerzujem, Nedo R. Bric, Tomijem Janežičem, Matjažem Pograjcem, Vinkom Möderndorferjem, Matjažem Faričem, …

Leta 2004 je na Dnevih komedije v Celju prejel nagrado žlahtni komedijant za vlogo v Burki o jezičnem dohtarju (Špas teater) in leta 2002 kot član ansambla Treh sester posebno nagrado žirije Festivala malih odrov na Reki za kolektivno igro.

Video

Robert Prebil v predstavi Šumi Petra Božiča, r. Vinko Möderndorfer, SMG, 2010

Vloge v gledališču

2011-

2001–2010

1991–2000

  • 1998 Zbor; Sofokles Kralj Ojdipus, r. Tomi Janežič, SMG
  • 1993 Moški; Herbert Achternbusch Susn, r. Eduard Miler, SMG

1981–1990

Režije

Nagrade

Bibliografija

  • Prebil, Robert: Modri trikotnik. Mladinska knjiga: Ljubljana, 1992

Viri in literatura

Zunanje povezave