Romana Šalehar

Foto: Žiga Koritnik

Življenjepis

Romana Šalehar se je rodila leta 1969 v Novem mestu. Doštudirala je igro in umetniško besedo na AGRFT, leta 1995 diplomirala in se leta 1999 zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču, s katerim je že prej honorarno sodelovala. Delovala je tudi zunaj matične hiše, pri čemer je treba omeniti zlasti njeno sodelovanje z režiserjem Draganom Živadinovom (denimo pri petdesetletni gledališki predstavi 1995–2045 Projektil Noordung in Gravitaciji 0, prvi gledališki predstavi na svetu v breztežnostnem stanju) in številne umetniške akcije Matjaža Bergerja.

Zaigrala je v nekaj filmih in redno sodeluje z umetniškim programom Radia Slovenija.

Leta 2011 je prejela Severjevo nagrado za vlogi Regan v Kralju Learu in Angelike Sielbert v Mefistu, leta 2005 Borštnikovo nagrado za vlogo Margot v Kraljici Margot, leta 2002 za vlogo Maše v Treh sestrah nagrado mediteran na Festivalu malih odrov na Reki, ki jo podeljuje dnevnik Novi list, in kot članica igralske ekipe Treh sester posebno nagrado žirije na istem festivalu za kolektivno igro. Leta 2000 je bila dobitnica Župančičeve nagrade za vloge v predstavah Glas (Rihard II., Henrik V., Rihard III.), Sen kresne noči in Utva.

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

  • 2008 Klicalka; Damjan Kozole Noč ali Klic v stiski, r. Damjan Kozole, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana

1991-2000

Vloge na filmu in televiziji

  • 2003 Mali; Gangl, r. Marko Radmilovič, TV Slovenija
  • 2001 Tiigra (AV – kratki film), r. Nataša Matjašec, Studio Arkadena

Nagrade

  • 2011 Nagrada Sklada Staneta Severja za vlogo Regan v Shakespearovem Kralju Learu in vlogo Angelike Seibert v Mefistu Žanine Mirčevske po predlogi romana Klausa Manna
  • 2005 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Kraljice Margot (Dumas/Fišer Kraljica Margot, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana)
  • 2002 nagrada mediteran na Festivalu malih odrov na Reki, ki jo podeljuje dnevnik Novi list, za vlogo Maše (Anton Pavlovič Čehov Tri sestre, slovensko mladinsko gledališče Ljubljana)
  • 2000 Župančičeva nagrada za vloge v predstavah Glas (Rihard II., Henrik V., Rihard III.), Sen kresne noči in Utva, vse Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana

Viri in literatura

Zunanje povezave