Saša Tabaković

Iz Geslo

Življenjepis

Saša Tabaković je po končani gimnaziji in Srednji glasbeni šoli (smer harmonika in petje) vpisal študij igre na AGRFT. V času študija je prejel dve nagradi »Zlatolaska«, ki jo študentje Akademije jo podeljujejo študentom, nagrado za obetavnega igralca leta revije Stop na 6. Festivalu slovenskega filma in Univerzitetno Prešernovo nagrado za vlogo Goldberga v diplomski predstavi Zabava za rojstni dan H. Pinterja. Diplomiral je leta 2005 v razredu profesorja Mileta Koruna. Istega leta je na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za mladega igralca za vlogo Gavestona v predstavi Edvard drugi Christopherja Marlowa v režiji Diega de Breie.

Doslej je ustvaril več kot trideset vlog v SNG Nova Gorica, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama Ljubljana, kjer je od leta 2005 stalni član igralskega ansambla. Nastopa tudi v filmu.

Poleg gledališča se aktivno ukvarja s petjem bosanskih sevdalink in romskih pesmi s skupino Damar, pa tudi s šansoni in popevkami z različnimi slovenskimi glasbeniki. Bil je eden od članov strokovne komisije Prešernovega sklada za scenske umetnosti, ki je odstopila zaradi odločitve upravnega odbora, da v letu 2014 podeli nagrado Prešernovega sklada Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj.

Na predčasnih volitvah v državni zbor je leta 2014 kandidiral v Velenju. Zaradi imenovanja poslanke SMC mag. Margarete Guček Zakošek za državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu je njeno poslansko mesto v državnem zboru RS prevzel 9. julija 2015. Poleg Odbora za kulturo sodeluje tudi v Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti (član), Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide (član) in Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino (član).

Video

SNG Drama Ljubljana, Oscar Wilde Slika Doriana Graya, r. Ajda Valcl, premiera 10. decembra 2010

Vloge v gledališču

  • 2000 Deček; Samuel Beckett Čakajoč Godota, r. Dušan Jovanović, SNG Drama Ljubljana

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2005: Borštnikova nagrada za mladega igralca, za vlogo Gavestona ( Marlowe Edvard Drugi, SNG Drama Ljubljana)
  • 2004 Univerzitetna Prešernova nagrada Univerza v Ljubljani za vlogo Goldberga (Pinter Zabava za rojstni dan, AGRFT)
  • 2003 Obetavni igralec leta Revija Stop na 6. Festivalu slovenskega filma za vlogo Jaše (Pevec Pod njenim oknom, Vertigo/Emotionfilm) in vlogo Amirja (Hočevar Na planincah, Studio Arkadena)
  • 2003 Zlatolaska za glavno moško vlogo AGRFT za vlogo Goldberga (Pinter Zabava za rojstni dan, AGRFT)
  • 2003 Zlatolaska za stransko moško vlogo AGRFT za vlogo Ortensia (Shakespeare Ukročena trmoglavka, AGRFT)

Literatura in viri

  • SLOGI

Zunanje povezave