Tine Varl

Iz Geslo

Življenjepis

Lutkar in organizator Tine Varl se je rodil 3. maja 1940 v Mariboru. Ob delu je študiral na Višji šoli za organizacijo dela v Kranju.


Lutkarstvo je razumel kot svoje poslanstvo in v Mariboru in okolici si je težko predstavljati lutkovno skupino, ki ji ne bi pomagal. Deloval je v različnih mariborskih lutkovnih gledališčih (1949–59 KUD Angel Besednjak, 1964–73 vodja, režiser, igralec v Malem gledališču lutk Pobrežje). Po bogatem lutkovnem življenju v Mariboru, je bilo popolnoma jasno, da je bil iniciator in soustanovitelj Lutkovnega gledališča Maribor leta 1974 in med leti 1991 in 1998 njegov direktor in umetniški vodja.


Kot velikoletni predsednik odbora za lutkarstvo pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije je veliko pripomogel k razvijanju lutkarstva doma in v zamejstvu. Od šestdesetih let je organiziral letna selektivna srečanja amaterskih in poklicnih lutkarjev.


Od leta 1989 do 1991 je organiziral in umetniško vodil mednarodni festival Lutkovni pristan v Mariboru, ki pa poteka tudi v več mestih po Sloveniji ter v sosednjih državah.


Režiral je v lutkovnih gledališčih v Sloveniji in Avstriji, za TVS in slovenski program avstrijske TV. Posebej pomembno je njegovo mentorsko delo na seminarjih in delavnicah, zlasti z zamejskimi rojaki na Koroškem in Tržaškem.

Režije v gledališču

Scenografije

Nagrade

  • 2020 Glazerjeva nagrada za življenjsko delo (skupaj s Bredo Varl), podeljuje Mestna občina Maribor
  • 2019 Klemenčičeva nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji (skupaj s Bredo Varl)
  • 2011 Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo (skupaj z Bredo Varl)
  • 2010 zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo (skupaj z Bredo Varl)
  • 1994 Glazerjeva listina (skupaj z Bredo Varl)

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Zunanje povezave