Vesna Pernarčič


Foto: Mare Mutić

Življenjepis

Vesna Pernarčič se je rodila 1. avgusta 1974 v Ljubljani, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Od drugega razreda dalje je sodelovala na RTV Ljubljana pri snemanju radijskih iger in kaset za otroke. V srednješolskih letih je obiskovala Dramsko šolo Barice Blenkuš in sodelovala pri sinhronizaciji risank na TV Ljubljana. Takoj po končani srednji šoli se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in se po tretjem letniku prvič profesionalno spoprijela z gledališčem na Ptuju. V tamkajšnjem Gledališču ZATO je pod režijsko taktirko Sama Strelca v predstavi Krčmarica P. Turrinija odigrala glavno vlogo krčmarice Mirandoline. Po akademiji se je zaposlila v SSG Trst. Debitirala je z vlogo Nataše v Treh sestrah A. P. Čehova v režiji Dušana Mlakarja. V svojem »tržaškem obdobju« je sodelovala tudi na Primorskem poletnem festivalu v predstavah Igra o ljubezni in naključju v režiji J. Kice (kot Lizeta) in Stoli v režiji B. Jablanovca (kot Govornik).

Po zelo plodovitem triletnem obdobju v SSG Trst se je zaposlila v PG Kranj in se preselila nazaj v Ljubljano, kjer so se ji znova odprle možnosti za delo na RTV Slovenija, tako pri sinhronizaciji risank kot tudi pri sodelovanju v otroških oddajah, kakršna je npr. Pod klobukom. V PG Kranj se je prvič predstavila kot Micka v Županovi Micki v režiji V. Tauferja. V sezoni 2002/03 se je za nekaj časa umaknila z odra zaradi porodniškega dopusta, saj se ji je 16. marca 2003 rodil sin Filip. Jeseni tega leta pa je že sodelovala pri predstavi Ivona – princesa Burgundije v režiji V. Tauferja (v naslovni vlogi Ivone). To je bil hkrati tudi začetek obdobja resnejših vlog, ki so se ji prej vedno izmikale. V začetku leta 2004 je v produkciji Pernarčič&Pernarčič in v režiji T. Zinajić pripravila kabaret-monodramo Piaf Edith Piaf, katere avtor je njen oče, J. Pernarčič; za to vlogo je na Borštnikovem srečanju 2004 dobila nagrado za igro. Vlogi Edith Piaf je sledila še ena velika vloga, Nora 1, v predstavi Nora Nora E. Flisarja v režiji D. Mlakarja. Zanjo je na Dnevih komedije 2005 v Celju dobila nagrado žlahtna komedijantka. Žlahtna komedijantka je postala tudi v letih 2007, 2012 in 2019. Leta 2012 je prejela prejela nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada. Nagrajena je bila tudi v tujini.

Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

1991-2000

 • 1997 Amélie; R. Vitrac Viktor ali otroci na oblasti, r. Samo Strelec; AGRFT

Nagrade

 • 2023 Nagrada veliki plan za ansambelsko igro v celovečernem filmu Orkester
 • 2023 Nagrada žlahtna komedijantka na 31. festivalu Dnevi komedije za vlogo Antonie (Dario Fo Vse zastonj! Vse zastonj!, Prešernovo gledališče Kranj)
 • 2021 Posebna nagrada strokovne žirije ter nagrada okrogle mize kritikov predstavi Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću) v Narodnem gledališču Niš, Srbija (režija: Žiga Divjak)
 • 2019 Nagrada žlahtna komedijantka na 28. festivalu Dnevi komedije za vlogo Wande (David Ives Venera v krznu, Prešernovo gledališče Kranj)
 • 2015 Prvo mesto na 1. mednarodnem festivalu radijske igre v Veliki Britaniji (v mestu Herne Bay) drami Hilda (režija Alen Jelen, radio Slovenija, produkcija Uredništva igranega programa, igralci: Nataša Barbara Gračner, Gregor Gruden in Vesna Pernarčič)
 • 2014 Nagrada Prešernovega sklada
 • 2013 Zlati lev za vlogo Marlene Dietrich na 14. mednarodnem festivalu Zlati lev v Umagu (Pdf.gif obrazložitev Info.png)
 • 2012 Priznanje ZDUS za umetniške dosežke - za vloge Ženske v Času za Tango, Emmi Rothner v Proti severnemu vetru, Ženske v Kako jemati njeno življenje in Sekretarke Magdalene v Limonadi slovenici (obrazložitev)
 • 2012 Žlahtna komedijantka 2012 na Dnevih komedije v Celju za vlogo Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru D. Glattauerja (Pdf.gif obrazložitev Info.png)
 • 2009 Nagrada za poseben umetniški dosežek na 13. bienalnem mednarodnem festivalu Zlata paličica za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Muca Copatarica Ele Peroci in Dese Muck (režija Katja Pegan, PGK)
 • 2007 Žlahtna komedijantka za vrsto likov (Kishon Bil je škrjanec) (Pdf.gif obrazložitev Info.png
 • 2005 Žlahtna komedijantka na Dnevih komedije 2005 za vlogo Nore 1 v predstavi Nora Nora Evalda Flisarja.
 • 2004 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Edith (Bertraud/Pernarčič Piaf Edith Piaf, Pernarčič&Pernarčič in Kavarna Union Ljubljana)

Literatura

 • Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar
 • Spletna stran Prešernovega gledališča Kranj

Zunanje povezave