Blaž Dolenc

Foto: Jaka Babnik

Življenjepis

Blaž Dolenc (1993) je pred opravljenimi sprejemnimi izpiti na AGRFT igral v Mladinskem gledališču Svoboda v Trbovljah in bil prav tako član Šentjakobskega gledališča v Ljubljani.

Leta 2012 je začel študij na Akademiji pod mentorstvom Matjaža Zupančiča in Braneta Šturbeja, slednjega je v tretjem letniku zamenjal Matjaž Tribušon.

V času šolanja so leta 2014 sodelovali z akademijsko produkcijo Triko na Festivalu studentskog pozorišta v Novem Sadu, leta 2016 pa z Malomeščansko svatbo na festivalu NONSTOP v Chemnitzu. Z uprizoritvijo Zborovanje ptic v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Gledališča Glej so gostovali na MIT festivalu v Cetinju, festivalu TESZT v Romuniji in sarajevskem MESSU, kjer so leta 2016 prejeli nagrado za skupinsko igro. V času študija je sodeloval pri diplomskem filmu Nejca Levstika Talenti in diplomskem filmu Jana Marina Nazaj. Po končanem četrtem letniku študija je igral v predstavi Svetovalec v režiji Nine Rajić Kranjac v Mestnem gledališču ljubljanskem, Vojni in mir v režiji Silvia Purcǎreta v koprodukciji SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma. Nastopil je tudi v magistrskem filmu Nikolaja Vodoška K.A.O.S. S koncem sezone 2017/2018 je nastopil v svoji butoh magistrski solo plesni predstavi z naslovom Erazem pod mentorskim vodstvom red. prof. Tanje Zgonc ter si pridobil naziv magister giba.

Med letoma 2017 in 2019 je bil član igralskega ansambla SLG Celje, 1. 9. 2019 pa se je pridružil igralskemu ansamblu Drame SNG Maribor.

Vloge v gledališču

  • 2017 vskok: Veliki Čombe; Kajetan Kovič in Jerko Novak MAČEK MURI, r. Matjaž Latin, SLG Celje

Vloge v filmu

Nagrade

  • 2016 Nagrada "Rejhan Demirdžić" za najboljše mlade igralke/igralce za kolektivno igro na 56. mednarodnemu gledališkemu festivalu MESS v predstavi Zborovanje ptic

Viri in literatura

Zunanje povezave