Geslo:Na današnji dan/1890

Iz Geslo

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 12:11, 5. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)


V Trstu se je rodil skladatelj Mirko Polič. Tudi dirigent, ki je v tržaškem Narodnem gledališču uvedel stalne operne prireditve. Direktor ljubljanske Opere, ki je repertoar razširil s sodobno domačo in tujo produkcijo ter k delu pritegnil slovenske mlade ter nadarjene skladatelje in režiserje.

V Desterniku v Slovenskih goricah se je rodil organizator, režiser in učitelj Mirko Majcen.

V Astrahanu (Rusija) se je rodila Marija Nablocka s pravim imenom Marija Nikolajevna Borislavska. Igralka, ki se nikoli ni povsem otresla ruskega naglasa in nepozabna Canine iz predstave Volpone, ki sodniku razloži svoj poklic kurtizane kot: »Zasjeebnica«. Ana Karenina. Baronica Glembayeva. Gospa iz Astrahana kot je o njej pisal Kalan. Predvsem pa emancipirana lepotica, katere nasmeh je vse po vrsti očaral in na Slovenskem nadomestil nasmeh Mone Lize.

V Celju se je rodil pravnik Radovan Brenčič. 19 let tudi uspešen upravnik mariborskega gledališča.

V Zakojci se je rodil pripovednik, dramatik, pesnik, publicist, prevajalec, književni organizator, književnik in politični delavec France Bevk. Eden izmed bolj plodnih slovenskih avtorjev. Nobena njegova drama pa že od leta 1994 ni bila uprizorjena na gledališkem odru. Umrl je na isti dan v Ljubljani čez 80 let (leta 1970).