Geslo:Na današnji dan/14. julij1795
V Ljubljani je umrl dramatik, pesnik in zgodovinar Anton Tomaž Linhart. Osrednja oseba slovenskega preporoda v 18. stoletju.


1890
V Astrahanu (Rusija) se je rodila Marija Nablocka s pravim imenom Marija Nikolajevna Borislavska. Igralka, ki se nikoli ni povsem otresla ruskega naglasa in nepozabna Canine iz predstave Volpone, ki sodniku razloži svoj poklic kurtizane kot: »Zasjeebnica«. Ana Karenina. Baronica Glembayeva. Gospa iz Astrahana kot je o njej pisal Kalan. Predvsem pa emancipirana lepotica, katere nasmeh je vse po vrsti očaral in na Slovenskem nadomestil nasmeh Mone Lize.


1912
V Splitu se je rodila pisateljica, prevajalka in dramatičarka Mira Mihelič. Prva ženska, ki je vodila tukajšnje društvo pisateljev in slovensko izpostavo mednarodne pisateljske organizacije Pen.


1936
V Havani se je rodil pantomimik, igralec in režiser Andrés Valdés. Popotnik, ki se je ustalil v Ljubljani in Sloveniji prinesel novo umetnost - sodobno pantomimo. A je nagrada bršljanov venec Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo (2010) dovolj veliko priznanje?


1937
V Ljubljani se je rodil igralec Tone Slodnjak. Starejši brat dramaturga Marka in sin slavista Antona Slodnjaka in eden najboljših Shakespearovih Hamletov na Slovenskem.


1961
V Novem Sadu v Srbiji se je rodil igralec Dario Varga.


1964
V Ljubljani se je rodila lutkarica Barbara Bulatovič.


1977
V Ljubljani je umrla igralka Mihaela Šarič. Profesorica dramske igre in umetniške besede na AIU.