Geslo:Na današnji dan/3. junij

Iz Geslo1890
V Trstu se je rodil skladatelj Mirko Polič. Tudi dirigent, ki je v tržaškem Narodnem gledališču uvedel stalne operne prireditve. Direktor ljubljanske Opere, ki je repertoar razširil s sodobno domačo in tujo produkcijo ter k delu pritegnil slovenske mlade ter nadarjene skladatelje in režiserje.


1899
V Ljubljani se je rodila igralka Mira Danilova. Rojena v igralski družini je nastopala na odru še preden se je rodila. Prejemnica Borštnikovega prstana in gledališka pedagoginja.


1927
V Ljubljani se je rodila igralka Mina Jeraj. Članica ansambla Mladinskega gledališča, v katerem je skupaj z Majolko Šuklje in Aljo Tkačevo soustvarila temelje igralskega principa, ki je dokončno uveljavil specifiko gledališča.


1961
V Kranju se je rodil pisatelj, kolumnist, scenarist in dramatik Miha Mazzini. Računalničar. Ostro pero. Izobražena glava. Mirno srce.


1976
V Celju se je rodila igralka Aleksandra Balmazović.


1984
Rodil se je igralec Aljaž Jovanović. Energičen, svež, prepoznaven, obetaven, domišljen in drugačen. Kar potrjuje tudi bera igralskih nagrad.


1985
V Brežicah se je rodil igralec in televizijski voditelj Klemen Slakonja. »Morda pa sem nekje globoko v sebi pravzaprav pevec. Glasba mi pomeni veliko in z leti vse bolj ugotavljam, da je najverjetneje moja gonilna sila. A nimam se za pevca, saj nisem pevsko izobražen. To se mi zdi v času, ko je vsaka mis Slovenije, ki zapoje en komad, že pevka, še toliko bolj pomembno poudariti. Prav tako se nimam za humorista ali stand-up komika. Sem televizijski voditelj in igralec. Oboje lahko podkrepim s svojo izobrazbo in dosedanjim delom,« pa zase pravi v intervjuju, ki ste ga lahko brali v Mladini (1. 7. 2013).