Geslo:Na današnji dan/2009

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 00:21, 1. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)


Na današnji dan se je odvila premiera predstave Macbeth po Shakespearu v režiji Ivice Buljana in v koprodukciji Mini teatra z Novim kazalištem Zagreb in Cankarjevim domom. Poleg treh Borštnikovih nagrad velja omeniti še Nagrado kubanskih kritikov in pisateljev za najboljšo tujo predstavo prikazano na Kubi v letu 2009 ter gostovanje na festivalu Theate Olympics v Seoulu (Koreja) ter newyorškem gledališču La MaMa (ZDA), kjer je Randy Gener, priznani kritik in teatrolog, zapisal: »Macbeth po Shakespearu je pravo razkritje. Zaželel sem se naučiti se slovenščine in postati član skupine. Čudoviti igralci in režiser Ivica Buljan kot provokator svetovne klase. To je predstava, ki jo morate videti.«

V Ljubljani je umrla igralka Barbara Levstik.

V Trstu je umrla igralka Lidija Kozlovič. Mama iz Kavčičevega filma Sreča na vrvici.

V Gledališču Koper je bila premierno uprizorjena predstava Chicchignola (rež. Boris Cavazza), ki je v Celju na Festivalu Dnevi komedije postala žlahtna komedija (z žlahtno komedijantko in žlahtnim režiserjem, povrhu).

V Ljubljani je umrl pisatelj in dramatik Peter Božič.

V Ljubljani je umrla mladinska pisateljica, prevajalka, urednica in dramatičarka Kristina Brenk.

V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Lep dan za umret (rež. V. Möderndorfer), ki je na Tednu slovenske drame prejela Šeligovo nagrado.