Magdalena Reiter

Iz Geslo


Življenjepis

Magdalena Reiter je koreografinja in plesalka, rojena na Poljskem, od leta 2002 pa živi in dela v Ljubljani. Diplomirala je na Državni baletni šoli v Gdansku (Poljska) in na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v belgijskem Bruslju. Med leti 1999 in 2003 je sodelovala s poljskim Teatrom Dada von Bzdülöw. Ustvarila je avtorska dela, je plesna pedagoginja, plesala je že v mnogih plesnih predstavah, pri plesnih, gledaliških in filmskih predstavah pa je sodelovala tudi kot koreografinja. Sodeluje s številnimi umetniki in skupinami, med drugimi z Janezom Burgerjem, Matejo Koležnik, flamsko skupino De Tijd, Skaagen, Flamsko Opero, Matjažem Bergerjem, Jašo Kocelijem …

Prejela je nagrado strokovne žirije za najboljšo predstavo na festivalu Gibanica, nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Teaterfest v Sarajevu, kolektivno nagrado kritikov in teatrologov Slovenije za predstavo Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik na Borštnikovem srečanju 2016 (koreografinja predstave).

Njene predstave so bile uprizorjene v Sloveniji, poleg tega pa gostovale tudi v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Angliji, Bosni in Hercegovini, Albaniji, na Poljskem, Nizozemskem, Finskem, Češkem in na Hrvaškem. Deluje tudi kot pedagog in mentor doma in v tujini (v Franciji, Avstriji na SEAD – Salzburg Experimental Dance Academy, Belgiji, na Poljskem, ect). Je pobudnica in umetniški vodja Vibre - mednarodnih poletnih plesnih delavnic v Ljubljani.

Koreografije - avtorske

  • 2007 36,5°C, STARAGARA in Polish Dance Theatre
  • 2002 Attention, WERKHUIS/producties
  • 2000 All these apropos, X-group

Poleg teh pa tudi predstave Between the blessed brackets in Restless.

Koreografije - sodelovanja

Sodelovala je še pri predstavi belgijske gledališke skupine De Tijd La Maladie de la mort avtorice Marguerite Duras in pri flamski operi Die Entführung aus dem Paradies.

Vloge v gledališču


Sodelovala je tudi z Avijem Kaiserjem (In the body), Johanno Saunier (Landscape with 4 figures, Final Scene), Matejo Bučar (Koncept Koncepta), Matejem Kejžarjem (To ni to), s Teatrom Dada von Bzdülöw (Apartament nr 7, Dialogus in convention) in s Kajo Kołodziejczyk (Off-Żak projekt).

Pedagoško delo

Redno poučuje na akademiniji SEAD v Salzburgu ter vodi delavnice s področja sodobnega plesa v Sloveniji in ostalih delih Evrope (Ljubljana, Avignon/Francija, Gent/Belgija, Gdańsk, Poznań/Poljska).

Nagrade

  • 2016 kolektivna nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2015/2016) za predstavo Rose Bernd Gerharda Hauptmanna v režiji Mateje Koležnik in izvedbi SLG Celje (koreografinja predstave)
  • 2005 nagrada mednarodne strokovne žirije za predstavo Forma interrogativa na festivalu Gibanica
  • 2005 nagrada žirije na 8. Teaterfestu v Sarajevu za predstavo Moment

Zunanje povezave