Žiga Saksida

Iz Geslo

Življenjepis

Žiga Saksida (1959) je igralec in glasbenik. »Če bi se ozrli na zadnjih tridesetih ali štiridesetih let, bi komaj našli področje, kjer ni bil prisoten s svojo značilno pojavo in glasom« (Aina Šmid, Ženska).

Najprej je študiral veterino na Veterinarski fakulteti, kasneje pa ruski jezik s književnostjo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Že v času študija je sodeloval v glasbenih skupinah Papa Kinjal Band in D'Pravda ter v Procesnem gledališču Predrazpadom. Od leta 1988 je samostojni kulturni delavec.

Skoraj trideset let (od leta 1983 do 2012) je bil stalni član Gledališča Ana Monro, ki je s svojimi predstavami sodelovalo na mnogih evropskih gledaliških festivalih, tudi v Rusiji, Ukrajini, Armeniji, Iranu in Latinski Ameriki.

Kot gost je igral v predstavah v SNG Drama Ljubljana, SMG Ljubljana, Gledališču Koper, Cager Teatru, Rozinteatru ter v zavodih za kulturno dejavnost D.I.P Hullteater in Imaginarni. Od leta 2013 je sooblikoval kar osem predstav SNG Nova Gorica: Bogastvo (2013), Postani obcestna svetilka (2014), Ljubezen do bližnjega (2016), Zakaj ptiči pojejo (2016), Beraška opera (2017), Don Juan (2017), Baron Münchhausen (2019) in Zgodbe iz Dunajskega gozda (2019).

Igral je tudi v številnih kratkih, televizijskih in celovečernih filmih, TV-nadaljevankah, vodil TV-oddaje in različne prireditve, posojal glas v animiranih in risanih filmih. Je član ekipe, ki ustvarja znano animirano serijo Koyaa. Ukvarja se tudi z glasbo – je saksofonist pri zasedbi Čompe.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

Zunanje povezave