Alenka Goljevšček Kermauner

Iz Geslo

Foto: Hladnikm, via Wikimedia Commons

Življenjepis

(* 7. september 1933, Ljubljana, † 17. januar 2017)

Alenka Goljevšček Kermauner, slovenska pisateljica, raziskovalka slovenskega ljudskega slovstva, esejistka in dramatičarka, je odraščala v Rožni dolini v Ljubljani. Študirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti in diplomirala na temo Spinozova etika. Leta 1955 se je poročila s Tarasom Kermaunerjem.

Zaposlila se je kot profesorica na Klasični gimnaziji v Ljubljani, kjer je poučevala filozofijo in psihologijo. Kasneje se je posvetila pisateljevanju in znanstvenemu raziskovanju. Leta 1978 je magistrirala na temo Odnos med mitosom in logosom, posebej pri Platonu, leta 1981 pa doktorirala (Mit in slovenska ljudska pesem).

Pisala je gledališke kritike ter recenzije umetniških razstav, plesnih prireditev, filmov in knjig. Objavljala je v Naših razgledih, študentskem tedniku Tribuna, reviji Beseda in v kulturnem časopisu Novi svet.

V zadnjem obdobju se je z možem lotila projekta Rekonstrukcija in reinterpretacija slovenske dramatike, v katerem sta analizirala svet in človeka skozi slovensko dramatiko.

Dramska besedila

Lutkovne igre

Dramska besedila v tujih jezikih

Uprizoritve v gledališču

Nagrade

  • 1988 Levstikova nagrada za knjigo Med bogovi in demoni

Viri in literatura

  • Wikipedija

Zunanje povezave