Anja Novak

Foto: Luka Kaše

Življenjepis

Anja Novak (*26. julij 1991), igralka in pesnica, se je rodila v Ljubljani. Po končani Gimnaziji Poljane je bila leta 2010 sprejeta na AGRFT, v letnik pod vodstvom mentorjev Tomija Janežiča in Janeza Hočevarja - Rifleta. Že med študijem dramske igre začela sodelovati pri projektih v Gleju. Leta 2014 je z vlogami v uprizoritvi 1981 in z Brechtovo nevesto iz predstave Zdaj letim diplomirala iz dramske igre, naslednje leto pa z avtorskim projektom Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev končala magistrski študij dramske igre. Od leta 2015 je zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču.

Nastopila je v nekaj študentskih kratkih filmih in v dokumentarcu Iskalca o arhitektu Ivanu Vurniku. Leta 2016 je sodelovala pri predstavi Farsa režiserja Alberta Mestresa v okviru barcelonskega gledališkega festivala El Grec. Istega leta je pod vodstvom glasbenika in skladatelja Draga Ivanuša s Tomažem Gromom in Lolo Mlačnik na odru ljubljanske Drame izvedla eksperimentalni glasbeni projekt Dviganje glasu, v katerem je sodelovala kot avtorica besedil, pevka, inštrument in telo. Leta 2017 je skupaj s soigralci iz predstave Človek, ki je gledal svet prejela Borštnikovo nagrado za igro. Leta 2015 je prejela akademijsko Prešernovo nagrado za avtorski projekt Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev, leta 2014 akademijsko Prešernovo nagrado letniku za predstavo 1981 in vesno za vlogo Jasne v kratkem filmu Prespana pomlad.

Leta 2020 je izdala pesniški prvenec z naslovom Rane rane.

Vloge v gledališču

Dramski teksti

  • Tekst telesa

Nagrade

  • 2023 Nagrada Slavka Gruma na 53. Tednu slovenske drame za dramsko besedilo Tekst telesa Pdf.gif Utemeljitev Info.png
  • 2019 Borštnikova nagrada za mlado igralko za vlogo v predstavi še ni naslova v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča
  • 2017 Borštnikova nagrada za igro igralskemu kolektivu (Človek, ki je gledal svet, SMG)
  • 2015 akademijska Prešernova nagrada za avtorski projekt Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev
  • 2014 vesna za najboljšo glavno žensko vlogo na 17. festivalu slovenskega filma (film Prespana pomlad)
  • 2014 Prešernova nagrada UL AGRFT za igro v diplomskih uprizoritvah Zdaj letim in 1981

Viri in literatura

  • eKumba AGRFT

Zunanje povezave