Branko Hojnik

Življenjepis

Scenograf Branko Hojnik se je rodil 10. septembra 1975 v Slovenj Gradcu. Po končanem srednješolskem izobraževanju je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že v času študija je sodeloval z režiserjem Jernejem Lorencijem pri njegovih študentskih uprizoritvah. Njuno sodelovanje se nadaljuje in razvija še naprej, saj Hojnik še vedno podpisuje scenografijo v skoraj vseh Lorencijevih uprizoritvah.


V zgodnjih letih svojega gledališkega ustvarjanja je nekajkrat sodeloval z Matejo Koležnik, je tudi pogost sodelavec režiserke Ivanje Djilas in režiserja Eduarda Milerja. Njegove scenografije je bilo mogoče videti že skoraj v vseh slovenskih gledališčih.


Verjetno sta njegova izobrazba in s tem estetska usmerjenost vplivali prav na to, da je značilna za njegove scenografije izvrstna uporaba likovnih sredstev, odrski prostor pa oblikuje glede na vzrok ali posledico bivanja in nehanja dramskih oseb, okolja in časa v katerem delujejo.


V letih 2006, 2012, 2014, 2018 in 2023 je za svoje scenografije prejel Borštnikovo nagrado.

Scenografije

Nagrade

  • 2023 Borštnikova nagrada na 58. Festivalu Borštnikovo srečanje za scenografijo (Frančišek, Mestno gledališče Ptuj) Pdf.gif Utemeljitev Info.png
  • 2018 Borštnikova nagrada za scenografijo (Sen kresne noči v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega)
  • 2014 Borštnikova nagrada za scenografijo (za scenografiji v uprizoritvah Svatba v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Kralj na Betajnovi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor)
  • 2014 Nagrada za vizualno ustvarjalnost trend za izjemne dosežke slovenskih vizualnih ustvarjalcev
  • 2012 Nagrada Borštnikovega srečanja za scenografijo v uprizoritvi Nevihta (MGL)
  • 2006 Nagrada Borštnikovega srečanja za scenografijo predstav Ep o Gilgamešu (SMG Ljubljana) Za zdaj nikjer in Bolezen mladosti (SNG Drama Ljubljana)

Viri in literatura

Zunanje povezave