Cofestival


Predstavitev

CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa od leta 2012 nastaja v soorganizaciji NDA Slovenija in Centrom Urbane Kulture Kino Šiška. Festival nastaja v postopku sokuratorskega kolektiva, v katerem sodelujejo Dragana Alfirevič, Mitja Bravhar, Dejan Srhoj, Rok Vevar in Jasmina Založnik. Med ustanovitvenimi člani festivala pa je tudi Goran Bogdanovski. CoFestival se je od leta 2012 razvil v eno najreprezentativnejših festivalskih manifestacij na področju sodobnega plesa v Republiki Sloveniji in si uspel pridobiti zaupanje in podporo domače sodobnoplesne javnosti.

Vsebinsko je osredotočen na: sodobnoplesne prakse kot prakse sodobnih umetnosti, koreografijo kot razširjeno prakso, široko pojmovanje plesnega dela, oblike družbenih koreografij, zgodovinsko koroegrafsko referenčno polje ter prostorsko poleg domačega in mednarodnega prostora na sodobnoplesni in kulturni kontekst nekdanje Socialistične Jugoslavije.

Prireditelji so o festivalu leta 2016 v gledališkem listu zapisali: „CoFestival razumemo kot koreografsko manifestacijo aktivnega državljanstva in umetniško konsolidacijo razlik, ki terjajo dogovarjanje, argumentiranje, pogajanje o načinih sobivanja in vsakokratni posluh za drugega. Izhajamo iz razširjenega pojmovanja koreografskih praks kot specifičnega umetniškega delovanja in širokega naziranja koreografskega in plesnega dela, ki ni povezano zgolj s proizvodnjo odrskih del, ampak tudi z načini produktivnosti in predvsem ustvarjalnosti, ki ne težijo izključno k ustaljenim oblikam kulturnega produkta in se običajno odvijajo izven javnega, četudi odločilno vplivajo na načine dela in mišljenja plesa in koreografije. Za nas je izjemno pomembno procesno, kontinuirano, dolgoročno in poglobljeno delo na področju koreografskih praks in njihove kulture, pa tudi na širšem področju kulturne produkcije. In takšno delo še posebej podpiramo.”

CoFestival je sicer nadaljevanje festivala Pleskavica, na katerem se srečujejo trije sodobnoplesni festivali: Modul Dance, Ukrep in Pleskavica. Glavni organizatorji festivala, ki se odvija v Ljubljani, so Kino Šiška, Plesni teater Ljubljana, Fičo balet in Nomad Dance Academy.

Spored

Selektorji

Izobraževanje

Festival se ponaša z bogatimi izobraževalnimi vsebinami. V sklopu izobraževanja tako potekajo različni delovni pogovori, delavnice in treningi s področja plesa, performansa, nastajanja predstav in dramaturgije, predavanja o umetniških procesih, odnosu med umetnostjo in družbo ter predavanja različnih umetnikov.

Viri in povezave

Zunanje povezave