Cveta Mirnik

Življenjepis

Kostumografka Cveta Mirnik se je rodila 27. novembra 1951 v Žalcu, kjer je obiskovala tudi osnovno šolo. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se je odločila za študij kostumografije na Akademiji za uporabno umetnost v Beogradu, kjer je leta 1978 diplomirala na katedri za scenski kostum pri profesorju Dušanu Ristiću. Njeno primarno ustvarjanje je bila gledališka kostumografija.

Njene kostumografije so bile videne v MGL, ljubljanski Drami in SLG Celje, Drami Maribor in MG Ptuj. Najpogosteje je sodelovala z režiserjema Francijem Križajem in Zvonetom Šedlbauerjem.

Za gledališke kostumografije je prejela dve Borštnikovi nagradi in sicer leta 1979 za kostumografijo v predstavi Luigia Pirandella Kaj je resnica v izvedbi PDG Nova Gorica in leta 1985 za kostume v predstavi Meščani Petra Turrinija, izvedene v Drami SNG Maribor.

Ustvarjala je tudi za film in televizijo, in sicer pr filmu Deseti brat (režija Vojko Duletić) in za televizijsko igro Vehovčev Jurij(režija Andrej Stojan). Samostojno je razstavljala v Žalcu, Celju in Mariboru, sicer pa so bila njena dela prikazana na pomembnih preglednih razstavah gledališke scenografije in kostumografije doma in v tujini. Bila je dolgoletna članica DOS.

Cveta Mirnik je umrla 21. 5. 2021.

Kostumografije

1991-2000

  • 1992 Roger Vitrac Viktor ali Otroci na oblasti, SLG Celje
  • 1991 Vladimir Galin Zvezde na jutranjem nebu, r. Franci Križaj, SLG Celje

1981-1990

Nagrade

  • 1985 Borštnikova nagrada za kostumografijo Meščani (r. Dušan Mlakar)
  • 1979 Borštnikova nagrada za kostumografijo Kaj je resnica? (r. Dušan Mlakar)

Zunaje povezave