Elena Volpi

Iz Geslo


Foto: Branimir Ritonja

Življenjepis

Elena Volpi je rojena leta 1978 v Ljubljani. Diplomirala je na Filozofski fakulteti, v 2010 pa je uspešno končala gledališko akademijo v Pragi, na katedri za alternativno in lutkovno gledališče, smer odrska iga in animacija – DAMU. Svojo kreativnost izraža tako znotraj gledališko-odrskih izvedb kakor tudi v sodobnem plesu ter filmu. Nastopala je v mnogih performansih in predstavah. Njene dosedanje vloge izkazujejo prefinjen, humoren in igriv odnos do gledališke umetnosti vseh zvrsti. Od leta 2004 do 2006 je bila redna članica ansambla Šentjakobskega gledališča v Ljubljani. Leta 2007 je prejela prvo nagrado na festivalu Skrznaskrz za lutkovno inscenacijo Sturmdurch. Od leta 2010 je članica umetniškega ansambla Lutkovnega gledališča Maribor. Je tudi ustanovna članica glasbene skupine Jelení Loje in neodvisne gledališke skupine Športniki.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2015 nagrada Františka Řezníčka za prepričljiv avtorski pristop na festivalu Spectaculo Interesse, Češka (Praktični nasveti za pridne otroke, r. Marek Bečka, LGMB)
  • 2013 Nagrada 15. festivala Zlata Paličica za inovativen pristop k ustvarjanju lutk in lutkovne pripovedi (Janček Ježek, LGMB)
  • 2013 Nagrada 7. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2013 za igro in animacijo (Janček Ježek, LGMB)
  • 2011 nagrada 6. bienala Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije za igro in animacijo v predstavi Sneguljčica, r. Marek Bečka, Mini teater, Ljubljana

Zunanje povezave