Geslo:Na današnji dan/1. februar


1906
V Linzu se je rodila Lydia Wisiak, baletna plesalka in plesna pedagoginja. Prva, ki je ponesla slovenski balet v evropski prostor.

1940
V Ljubljani se je rodil Janez Hočevar. Igralec. Iz reklamne serije Podarim-dobim poznan po dolgem črno – oranžnem šalu. - Ko je l. 2010 prejel Borštnikov prstan, so na spletnem forumu novico komentirali takole: "Carrrr Živel primarij Leopold Krota! Čestitam Rifle!! tprau je dubu nagrado :) car pač!"

1954
V črnogorski vasi Rova se je rodila Milada Kalezić. Voznica avtobusa Meri v filmu To so gadi (Jok brate, odpade!) - Gospa, ki ji enega ključnih stebrov življenja predstavlja vera v Boga in ki danes poje v pravoslavni cerkvi, medtem ko pred leti niti ni vedela, kje v Mariboru se nahaja: "Nekega večera sem šla po mestu, bil je dan praznovanja pravoslavnega božiča, zaslišala sem srbsko govorico, ustavila sem se, pogledala, odhajali so iz Alojzijeve cerkve na Glavnem trgu, na tleh sem videla slamo, a takrat so mi bili njihovi običaji še povsem neznani. Stopila sem noter, videla, da so že končali, z zanimanjem sem nekega moškega vprašala, kaj se dogaja. In rekel mi je: »Pa sestro, božič je. /.../ Počasi sem začela slutiti, da me tja vleče neka sila, da me tam nekje čaka nek odgovor …"

1954
V Ljubljani se je rodil Jože Lašič, kipar in izjemen lutkovni tehnolog.

2012
V Ljubljani je umrla Mina Jeraj. Igralka. Članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča.