Geslo:Na današnji dan/1940

Iz Geslo


V Mariboru se je rodil igralec Rado Pavalec. Član igralskega ansambla SNG MB je leta 2004 prejel Glazerjevo nagrado, najvišjo nagrado, ki jo mestna občina Maribor podeljuje za življenjsko delo na področju kulture. Kot so zapisali v obrazložitvi, »je slovenska dramatika v njem našla poglobljenega in posebno skrbnega interpreta, ki je odigral okoli 150 vlog in sodeloval na več kot 6000 vajah (…) Pavalec je nepogrešljiv tudi v drugih medijih - na radiu, televiziji in filmu. Med številnimi filmskimi in televizijskimi vlogami se je še zlasti odlikoval v vlogi skladatelja Gustava Ipavca v znani Žižkovi televizijski sagi Ipavci

V Ljubljani se je rodil Janez Hočevar. Igralec. Iz reklamne serije Podarim-dobim poznan po dolgem črno – oranžnem šalu. - Ko je l. 2010 prejel Borštnikov prstan, so na spletnem forumu novico komentirali takole: "Carrrr Živel primarij Leopold Krota! Čestitam Rifle!! tprau je dubu nagrado :) car pač!"

Prvič je bila prikazana risanka Tom in Jerry.

V Kranju se je rodila igralka Marija Lojk Tršar.

V Mariboru se je rodil lutkovni režiser Tine Varl. Pobudnik in soustanovitelj Lutkovnega gledališča Maribor in prejemnik častnega priznanja Avstrije za razvoj in ohranitev slovensko govorečega ljubiteljskega lutkarstva na avstrijskem Koroškem (skupaj z Bredo Varl).

V Preboldu se je rodil pesnik, dramatik in prevajalec Ervin Fritz. Po osnovni izobrazbi dramaturg.

V Mariboru se je rodil pisatelj, dramatik in dramaturg Tone Partljič. Kot otrok je sanjal o tem, da se dotakne sonca in ko je kasneje napisal zbirko mladinskih spominskih črtic Hotel sem prijeti sonce, je zanjo prejel Levstikovo nagrado.

V Ljubljani se je rodil režiser, dramaturg, glasbenik, animator in profesor Edi Majaron. Nad vse to pa lutkar, ki lutki verjame, zato spodbuja njeno drugačnost in avtonomnost ter je ne dojema kot nadomestek igralca.

V Ljubljani se je rodil pesnik, prevajalec, esejist, kritik, literarni zgodovinar in urednik Niko Grafenauer. Redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.