Geslo:Na današnji dan/1967

Iz Geslo


V Šempetru pri Novi Gorici se je rodila Neda R. Bric. Dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča in v.d. direktorja SNG Nova Gorica, ki ji preskoki na vsak način niso tuji: najprej je iz šepetalke postala igralka, potem iz igralke režiserka in zdaj obuva še čevlje direktorja.

V Ljubljani se je rodil Iztok Lavrič. Če ne poznate njegovega gledališča Grejpfrut, potem ste ga pa zagotovo srečali v Ekstremnih športih ali pa pomislili nanj ob branju Mladinine Diareje.

V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Matjaž Pograjc.

Rodila se je dramaturginja, teatrologinja in visokošolska profesorica Barbara Sušec Michieli. Njeno temeljno raziskovalno delo je posvečeno prvi slovenski profesionalni igralki, Mariji Veri, v katerem se ne ukvarja le z osebnostjo in igralko, ampak razmišlja tudi o podrejenosti in emancipaciji žensk v igralskem poklicu.

V Murski Soboti se je rodila igralka Nataša Matjašec. »Kdo je ona? Ali tista, ki pred nami v nekakšnem zbranem 'stand-up' nastopu za praznim stojalom za mikrofon odigra svojo predstavo, ali morda tista, ki se po predstavi številnemu občinstvu iskreno vzradoščeno in hvaležno pokloni? Tista, ki se osvetljena kaže publiki v vsej svoji (svetli) igralski postavi ter se s slapom duhovitih komentarjev tudi neusmiljeno razgalja, ali tista, ki za njo kot (mračna) ploskovita senca v resnici kaže občinstvu hrbet, nekakšno samo zase delujoče bitje, zaznamovano zgolj z ritmičnim pozibavanjem, še več, zgolj s tisto (žensko) linijo, ki v (moškem) pogledu učinkuje kot temelj vsakršne erotične naveze?« se v Tihožitjih in grimasah o njej sprašuje Blaž Lukan.

V Ljubljani je umrl pisatelj, dramatik, esejist, publicist in tajnik ljubljanske Drame Vladimir Bartol.

V Skopju v Makedoniji se je rodila dramaturginja in dramatičarka Žanina Mirčevska. Pod psevdonimom Tomi Leskovec prejemnica Grumove nagrade za dramo Konec atlasa.

V Kranju se je rodila igralka Petra Govc. Rajsko dekle Mirjam iz predstave Alamut.