Geslo:Na današnji dan/2001

Iz Geslo


V Ljubljani je umrl Nace Simončič. Igralec. Lutkar. Režiser. Pisatelj. Nepozabni Radovedni Taček.

V tržaškem gledališču se je zgodila premiera Linhartove predstave Ta veseli dan ali Matiček se bo uženu, v režiji Vita Tauferja. S to premiero se je začel Tauferjev triletni zmagovalni pohod z Linhartom na festival Teden slovenske drame, kjer je tri leta zapored prejel nagrado za najboljšo predstavo v celoti: leta 2001 za predstavo Ta veseli dan ali Matiček se bo uženu (SSG), leta 2002 za predstavo Županova Micka (PGK), leta 2003 pa še za predstavo Ta veseli dan ali Matiček se ženi (LGL). Taufer je sicer štirikrat režiral Linhartovo dramo Ta veseli dan ali Matiček se ženi (SLG Celje, SNG Ljubljana, SSG Trst, LGL)

V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Županova Micka (rež. V. Taufer), ki je na Tednu slovenske drame v Kranju prejela Veliko nagrado žirije za najboljšo uprizoritev v celoti (nekaj let kasneje poimenovano v Šeligovo nagrado).

V Ljubljani je umrl džezovski trobentač, ki je napisal glasbo tudi za nekaj dvajset in več predstav, Petar Ugrin.

V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Razmadežna (rež. J. Lorenci), ki je prejela Nagrado Borštnikovega srečanja za najboljšo predstavo v celoti in Grand Prix festivala Zlati lev v Umagu.

V Špas teatru je bila premierno uprizorjena predstava Stevardese pristajajo (rež. Vinko Möderndorfer), ki je na Dnevih komedije v Celju postala Žlahtna komedija po izboru občinstva.

V kranjskem gledališču je bila premierno uprizorjena predstava Zabava za rojstni dan (rež. V. Taufer), ki je prejela Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti.