Geslo:Na današnji dan/8. julij1893
V Ljubljani se je rodila igralka in altistka Cirila Medved Škerlj. Študirala je na Dunaju na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost.


1922
V Ljubljani se je rodil režiser lutkovnih filmov, ilustrator in risar stripov Saša Dobrila. Podpisan pod prvi slovenski črnobeli animirani film Sedem na en mah, za katerega je napisal scenarij in izdelal lutke in sceno.


1957
V Ljubljani se je rodila Silva Čušin. Prejemnica Borštnikovega prstana. »(...) kot da bi se po odru premikala zastrta z nekakšnim tilom, prosojno zaveso, v katero se, kadar jo prepih razpre, znova krčevito zavije. Ne, nobenega prebližnjega stika, nobenega diha v uho, sline na lice, ugriza v dlan. Besede so tampon, ki ustavi vse, kar ji pride preblizu. Besede, glas, omahljiv hlad, ki pa ni mrzlota zime, hladilnika, bolečine, temveč samote,« je ob njeni vlogi Laure Lenbachove (Agonija, SNG LJ) zapisal Blaž Lukan.


1972
V Slovenj Gradcu se je rodila igralka Tina Gorenjak. Še iz otroštva plesalka. Potem pevka. Vse skupaj pa z malo seksapila zapakirano v kabareje super prodajanih hitov.


1996
V Ljubljani je umrla lutkarica, oblikovalka lutk in kostumografka Andra Avčin.