Geslo:Na današnji dan/1922


V Kranju je umrl Saša Kump. Režiser. Scenograf. Tehnični vodja kranjskega gledališča.

V Ljubljani se je rodil igralec Branko Miklavc. Učitelj Ivan Levar mu je na začetku poklicne poti prerokoval: »Branko, najmlajši Hamlet in najlepši Romeo na svetu boš.« Pa nikoli ni nastopil ne v vlogi Hamleta, ne Romea. Nastopil pa je v prvih Beckettovih uprizoritvah, se proslavil z vlogo Lucky (Čakajoč Godota) in tako dobil oznako modernega igralca drame absurda. Z razvijanjem avtorskih pantomim in monodram z alteregom Borivojem Pomarančnikom na čelu, pa tudi oznako žlahtnega komedijanta.

V Števerjanu v Brdih se je rodila igralka Zlata Rodošek. Bila je dolgoletna članica tržaškega gledališča.

V Stražišču pri Kranju se je rodila igralka Angela Hlebce-Grün.

V Ljubljani se je rodil režiser lutkovnih filmov, ilustrator in risar stripov Saša Dobrila. Podpisan pod prvi slovenski črnobeli animirani film Sedem na en mah, za katerega je napisal scenarij in izdelal lutke in sceno.

V Ljubljani se je rodil igralec Demeter Bitenc. ‘Večni mladenič s cigaro v ustih’ je začel svojo poklicno pot v gledališču, potem pa se bolj posvetil filmskim vlogam in postal glavni ‘bad guy’ igralec.

V Trstu je umrl igralec, režiser in dramatik Jaka Štoka.

V Ratanski vasi pri Rogaški Slatini se je rodil režiser Janez Karlin. Izjemen organizator mariborskega kulturnega življenja.