Geslo:Na današnji dan/1972

Iz Geslo


V Ljubljani se je rodila Janja Majzelj. Irina. Hermija. Sestra Alma. Sneguljčica. Othella. Zlodej. Krizantema na klavirju.

V Mariboru se je rodil igralec Rok Vihar. Član ansambla ljubljanske Drame.

V Trstu se je rodil igralec, radijski voditelj in prevajalec Danijel Malalan. Poliglot, saj govori slovenščino, angleščino, nemščino, primorščino, tržaščino in beneščino.

V Mariboru se je rodila igralka Alenka Tetičkovič. Z najdaljšimi lasmi in najbolj vitko linijo med igralkami. Kot sestra Franja iz Naše male klinike pa tudi najbolj škrbasta.

V Slovenj Gradcu se je rodila igralka Tina Gorenjak. Še iz otroštva plesalka. Potem pevka. Vse skupaj pa z malo seksapila zapakirano v kabareje super prodajanih hitov.

V Ljubljani se je rodila literarna komparativistka, filozofinja in dramatičarka Tamara Matevc. In zagotovo tista, ki prebere prav vse prispevke na spletnem portalu Sigledal.

V Šempetru pri Novi Gorici se je rodil režiser in raziskovalec igre Tomi Janežič. Eden najbolj dejavnih gledaliških ustvarjalcev, ki svoje režijske horizonte kontinuirano širi in preizkuša tudi v tujini in ki je ob neki priliki o izkušnjah gledališkega ustvarjanja v tujini za SiGledal povedal: „Spreminjanje perspektiv je zdravo. Za Slovence bi bilo posebej nujno potovati in si ogledati/doživeti sebe, lastno življenje, lastno državo, vse, kar smo in kar imamo v osebnem in kolektivnem smislu, z zelo različnih zornih kotov. Sicer se človek namreč zlahka potuhne v lažnem samozadovoljstvu in spregleda specifično mešanico inferiornega in superiornega kompleksa, ki je doma pod slovensko pokrovko ter se z njo nima priložnosti pa tudi ne potrebe zares soočiti. /.../ Širina duha je povezana z volumnom psihološkega prostora, perspektivami in predvsem z gibkostjo lastne sposobnosti, da na reči, ljudi, nase pogledaš skozi oči in svetove drugega.“

V Ljubljani se je rodila Mateja Pezdirc Bartol. Doktorica in docentka za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je osrednji predmet njenih predavanj pregled slovenske dramatike. Pred leti je za SiGledal o branju dramatike povedala: „Bralcev dramskih besedil pa je manj kot gledalcev, shematično bi jih lahko razdelili v tri skupine: za dijake je to obvezno domače branje in za študente nekaterih fakultet del študijskih obveznosti, potem so t. i. poklicni bralci, kamor štejem dramaturge, režiserje, igralce, kritike in novinarje kulturnih redakcij, raziskovalce …, zadnjo skupino pa sestavljajo ljubitelji gledališča, ki berejo pred ali po ogledu predstave. Načeloma dramskih besedil ne beremo na plaži, v avtobusu, pri frizerju … in ne sodijo v prostočasno branje. Dejstvo je, da zahteva dramsko besedilo drugačne strategije branja kot branje romanov ali poezije, saj drugače oblikuje fiktivni svet, kar je posledica njegovega dvojnega eksistenčnega statusa: je literarno besedilo, ki hkrati omogoča tudi gledališko uprizoritev.“

V Ljubljani se je rodila filmska režiserka Špela Kuclar. Avtorica mladinskih zgodb o Deževnikarjih, ki so bile uprizorjene v mariborskih lutkah.