Karmina Šilec

Iz Geslo


Življenjepis

Karmina Šilec je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. S choregie – glasbenim gledališčem in z inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanih na mnogih mednarodnih festivalih in predvajanih na EBU in Eurovision.

Kot dirigentka ustvarja projekte z različnimi ansambli: z zborom Carmina Slovenica, ansamblom ¡Kebataola!, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z zborom Opere in baleta SNG Maribor, s Slovenskim projektnim zborom, z orkestrom Chorus Instrumentalis in mnogimi ansambli po vsem svetu.

Za svoje delo je prejela številne domače in tuje nagrade in priznanja, med njimi nagrado Prešernovega sklada za projekt Vampirabile, ugledno mednarodno nagrado za prispevek stroki v svetovnem merilu – Robert Edler Prize, nagrado mednarodnega gledališkega inštituta ITI Music Theatre Now, Glazarjevo listino, in druge.

Ob umetniškem delovanju ter kot gostujoča dirigentka je tudi članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na univerzah v tujini, na mednarodnih seminarjih, konferencah in kongresih. Deluje kot profesor dirigiranja na Univerzi v Mariboru.

Karmina Šilec je umetniška voditeljica Choregie – novoglasbenega gledališča, mednarodnega projekta Attacca, Choregie aka Choregie festivala za novo glasbo in koncertne serije Attacca. Ni veliko umetniških ekip v Sloveniji, ki bi bile tako prepoznavne na mednarodni sceni, kot lahko brez dvoma rečemo za dirigentkina izredna ansambla Carmina Slovenica in ¡Kebataola!, skupaj z vsemi gibanji, ki jih je ustvarila Karmina Šilec.

Nagrade

  • nagrada ITI (international theatre institute) mednarodnega tekmovanja New music theatre v kategoriji “Music beyond opera” (Opera in balet SNG Maribor)
  • nagrada za najbolj kreativno predstavo na Teaterfestu - Predstava “Spixsody” (ansambel Kebataola)
  • nagrada Prešernovega sklada za glasebeno scenski projekt Vampirabile (carmina slovenica)

Zunanje povezave

Viri in literatura