Ksenija Hribar

Iz Geslo


Življenjepis

Plesalka, pedagoginja in koreografinja Ksenija Hribar se je rodila v Ljubljani, 6. januarja 1938. Po končani Srednji baletni šoli v Ljubljani in angažmaju v ansamblu ljubljanskega SNG Opera in balet je leta 1965 odšla na izpopolnjevanje plesnega znanja v Veliko Britanijo na Marie Rambert School of Ballet. Nekaj let kasneje je šolanje nadaljevala na London Contemporary Dance School. Kasneje se je priključila matični plesni skupini in bila med ustanovnimi člani London Contemporary Dance Theatra (LCDT). Z direktorjem LCDT Robinom Howardom pa je sooblikovala tudi izobraževalni plesni program. Leta 1977 je diplomirala na stolici za gledališče (Drama Department, Faculty of Arts and Humanities) na Univerzi Victoria v Manchestru.

Po vrnitvi iz Velike Britanije leta 1978 je koreografirala v predstavah slovenskih dramskih gledališč, plesne skupine London Contemporary Dance Theatre, Baleta Opere SNG v Ljubljani in Skupine Lidije Sotlar. Med leti 1973-1996 je koreografirala na skoraj vseh odrskih deskah v Sloveniji (SNG Drama Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana, Primorsko dramsko gledališče Nova Gorica, SNG Maribor, SLG Celje, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče ljubljansko, Stalno slovensko gledališče Trst, Lutkovno gledališče Ljubljana, Gledališče Glej …) in sodelovala s številnimi režiserji (Dušan Jovanović, Mile Korun, Mario Uršič, Aleš Jan, Vinko Möderndorfer, Janez Pipan, Dušan Mlakar, Vito Taufer in mnogimi drugimi).

Leta 1984 je z Damirjem Zlatarjem Freyjem soustanovila profesionalno plesno skupino Plesni Teater Ljubljana (PTL), kjer je bila do konca ’90 umetniška vodja, kasneje pa članica umetniškega sveta. S plesalci Plesnega Teatra Ljubljana je leta 1984 režirala in koreografirala Plesno učno uro, ki je bila med leti 1986 in 1989 vključena v izobraževalni program Cankarjevega doma.

Bila je pobudnica soustanoviteljica in prva predsednica Društva za sodobni ples Slovenije (1994). Leta 1991 je postala docentka za umetnost giba in predstojnica katedere za plesno in gibno izraznost pri AGRFT. Poleg umetniškega delovanja, je sodelovala v izobraževalnih TV oddajah (otroški plesni musical Maček Muri, režija Slavko Hren), strokovnih odborih in ekspertnih skupinah ter napisala več strokovnih člankov.

Ksenija Hribar je bila na področju plesa ena izmed gonilnih sil v boju za vzpostavljanje temeljnih postavk za formacijo profesionalnih institucionalnih pogojev sodobnega plesa pri nas. S koreografinjo, plesalko in pedagoginjo Majo Delak, je bila tudi glavna pobudnica za nastanek “plesne gimnazije”, ki deluje od leta 1999/2000 v okviru SVŠGL.

V svoji karieri je ustvarila več koreografij in plesnih predstav (Koncert, Alpsko sanjarjenje, Nostalgija, Bikec Ferdinand, Odisejev povratnik, Komemoracija – Posušene solze, Sentimentalne reminiscence) in sodelovala je s slovenskimi gledališči in televizijo ter ustvarila številne kreacije gledališkega giba (Opera za tri groše, Nora, Krpanova kobila, Ljubljanski akvareli), za katere so značilne bogata gibno-plesna domišljija, muzikalnost in humor.

Umrla je 16. novembra 1999 v Ljubljani.

Od leta 2012 podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije Nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa.

Koreografije

Nagrade

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Koreografski imenik

Zunanje povezave