Lojze Drenovec

Iz Geslo

Foto: Wikimedia Commons

Življenjepis

Igralec in društveni organizator Lojze Drenovec se je rodil 24. oktobra 1891 v Ljubljani. Obiskoval je igralsko šolo pri Zofiji Borštnik, Avgusti Danilovi in Antonu Verovšku, a se največ naučil pri Hinku Nučiču. Sodi v rod slovenskih igralcev, ki so zidali osnovo sodobni slovenski gledališki umetnosti.

V sezoni 1910-1911 se je zaposlil v Slovenskem deželnem gledališču v Ljubljani, kjer je bil do upokojitve z izjemo sezone 1919-1920, ko je bil v Osijeku in Zagrebu. Vzporedno z nastopi v ljubljanski Drami je nekaj let igral tudi v Operi in v operetah.

Upodabljal je like kavalirjev, salonskih ljubimcev, kmečkih fantov in komičnih starcev v domačem in tujem repertoarju, pa tudi razne karakterne vloge, ki jim je vdihnil izrazitost in izvirnost. Vloge: Gornik (Cankar, Za narodov blagor), Grof Hohenwart, Tulpenheim, Piccolomini (Bratko Kreft, Krajnski komedijanti, Celjski grofje), Kvas (Josip Jurčič, Deseti brat), Valer (Molière, Tartuffe), Paris (Shakespeare, Romeo in Julija); igral je tudi v filmih (Jara gospoda B. Stupice). Nekajkrat se je predstavil tudi z vlogami v radijskih igrah in v nekaj jugoslovanskih filmih.

Od leta 1923 je skoraj nepretrgoma delal kot predsednik ali tajnik Združenja gledaliških igralcev in se vneto zavzemal za gmotne in moralne pravice slovenskih gledaliških delavcev. Veliko je pripomogel k sprejemu kolektivne pogodbe, ustanovitvi bolniškega fonda, fonda za onemogle igralce in 1935 pokojninskega fonda; po 1945 je organiziral samopomoč in posmrtninski sklad. ZDUS ga je izvolil za častnega predsednika.

Umrl je v Ljubljani 4. oktobra 1971.

Vloge v gledališču

Vloge v filmu in na televiziji

  • 1953 Jara gospoda, celovečerni igrani film

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave