Marko Mandić

Življenjepis

Slovenski gledališki in filmski igralec Marko Mandič se je rodil 8. junija 1974 v Slovenj Gradcu. Študij na AGRFT v Ljubljani je zaključil leta 1998 z vlogo Dioniza v uprizoritvi Bakanalije v letniku profesorjev Janeza Hočevarja in Dušana Jovanovića. Študijsko se je izpopolnjeval na The Lee Strasberg Theatre Institute v New Yorku in v HB Studiu. Že v času študija je igral v predstavah SNG Drama Ljubljana, kjer se je po študiju leta 1998 zaposlil.

V času, od kar je stopil v slovenski gledališki in filmski prostor, je prejel nagrado Sklada Staneta Severja, 4 Borštnikove nagrade in nagrado Prešernovega sklada, leta 2007 pa je bil na berlinalu izbran za shooting star.

Glede na številne vloge v matičnem gledališču, je skoraj nemogoče, da bi gostoval še v drugih slovenskih gledališčih, zato tudi ni vezan na posamezne poetike ali režiserje, saj je delal z večino slovenskih režiserjev, ki so soustvarjali repertoar ljubljanske Drame. Vendar je prav v tem prostoru raznolikosti režijskih poetik oživil s svojo poglobljeno študioznostjo karakterne, pretresljive like, ki so nastajali pod peresi sodobnih avtorjev. V zadnjih letih je nekaj projektov vezal na delo z režiserjem Ivico Buljanom in sodelovanjem z Mini teatrom v Ljubljani, sodeloval je tudi v nekaj performansih v okviru projektov Via Negativa. O takšnem »neinstitucionalnem« delu sam pravi: »Zdi se mi, da sem neke stvari, ki sem jih testiral tam, potem tudi popolnoma nezavedno vključeval v proces dela v bolj dramskih vlogah.« (Dobro jutro, 10.20. 2009).

Na svoj igralski potencial je opozoril že zelo zgodaj, praktično z vstopom v slovenski gledališki prostor. Po videnih vlogah Joeya(I. Horovitz, Indijc hoče u Bronx), Aleša M. (M. Zupančič, Vladimir) in Lucasa (H. Barker, Uršula) je bilo jasno, da se je na odrskih deskah pojavil mlad igralec, ki skrbno gradi svoje like z raziskovanjem njihovega referenčnega prostora, obenem pa izvrstno proučuje in odgovarja na situacije in občutja ter razmerja, ki nastajajo med liki na odru. Sam in vendar vedno v skupini. Za vloge Todda (C. Churchill, Daleč stran), Trinkerja (S. Kane, Razmadežna) in Christiana ki jih je ustvaril v ljubljanski Drami je bil nagrajen s prvo Borštnikovo nagrado in Nagrado sklada Staneta Severja. Že z naštevanjem vlog, za katere je bil nagrajen - Borštnikova nagrada za vlogo Poliba (I. Svetina, Ojdip v Korintu), dr. Strnena (I. Cankar Romantične duše), Friderika Wetterja ( H. von Kleist Katice iz Heilbronna) in Macbetha (H. Müller Macbeth po Shakespearu, Mini teater Ljubljana) in nagrada Prešernovega sklada za vloge Polib, dr. Strnen, Osvald (H. Ibsen Strahovi), Friderik Wetter, Baltazar (A. Hieng Osvajalec) – je mogoče priti do zaključka, da ostajajo njegove vloge dolgo časa v spominu občinstva, od nagrade do nagrade pa doda še kakšno novo.

V nekaj intervjujih je mladi igralec, ki ga je slovenski Filmski sklad poslal na prireditev Shooting stars na Berlinalu izjavil, da ne more odgovoriti ali mu je ljubša gledališka ali filmska igra, saj mu je ljubo vse, kjer je potrebno raziskovati in ustvarjati. Točno to počne Mandić tudi v filmskem svetu, enakovredno kot v gledališkem. In prav v filmskem svetu mu je pot odprta tudi preko meja, kar je zopet novo področje, ki ga bo lahko raziskoval. Pravzaprav kratka, a intenzivna pot mladega igralca, čarobna, nepredvidljiva, eksplozivna, življenje, ki ga intenzivno in ekspresivno daje tudi svojim likom.

Marketinška napoved Mandičevega performansa, ki ga je ustvaril z Bojanom Jablanovcem (Viva Verdi/Via Negativa) se glasi: »… Kljub ponosu in zadovoljstvu s svojimi dosežki, Marko ostaja radikalen in brezkompromisen. V jedru njegovega performansa obstajajo tri neizrečena vprašanja, ki so si samo navidez podobna: 1. Zakaj vse to počenjam? 2. Komu je vse to namenjeno? 3. Čemu pravzaprav služim? Njegovi odgovori so zelo kratki in jasni: 1. Zase. 2. Meni. 3. Sebi. Viva Mandić! Ekshibicionist, narcis, norec, intelektualec, žival, egoist, artist.«

Video

Marko Mandić v predstavi Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta, r. Ivica Buljan, Mini teater Ljubljana

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

 • 2009 G. Revš; Nebesa (del omnibusa Neke druge zgodbe), r. Hanna Slak, Studio Maj, Ljubljana
 • 2006 Samo; Tea, r. Hanna A. W. Slak, SPI International, Warszawa, Jadran film - Zagreb, Studio Maj - Ljubljana , TV Slovenija , SCCA / Pro.Ba - Sarajevo
 • 2003 Vlažnost 81%, r. Matjaž Ivanišin, UL AGRFT Ljubljana
 • 2002 Aleš; Vladimir, r. Zoran Živulović, TV Slovenija
 • 2001 Maska, r. Martin Turk, UL AGRFT Ljubljana
 • 2001 Kovač; Barabe!, r. Miran Zupanič, Arsmedia Ljubljana
 • 1999 Menjava kož, TV kratki film, r. Blaž Švent, UL AGRFT Ljubljana
 • 1999 Ščetka, r. Arne Brejc, UL AGRFT Ljubljana
 • 1998 Desetka, r. Arne Brejc, UL AGRFT Ljubljana
 • 1995 Ekspres, ekspres, r. Igor Šterk, AAC Productions
 • 1995 Herzog, r. Mitja Milavec, Nora Production group d.o.o, Studio Arkadena
 • 1995 Syrya, r. Simon Obleščak, UL AGRFT Ljubljana

Nagrade

 • 2022 Borštnikova nagrada za igro za vlogi Gleba Čumalova (Cement, SNG Drama Ljubljana) in Nihada (Požigi, SNG Drama Ljubljana)
 • 2015 Nagrada za najboljšega igralca na 31. Aleksandrijskem filmskem festivalu sredozemskih dežel, Kairo za vlogo Mareta (Möderndorfer Inferno, Forum Ljubljana et al.)
 • 2012 Nagrada satir za vlogo, 7. Slovenski festival komornega gledališča SKUP'2012; za vlogi Al in MandićStroj v predstavah Ma and Al ter MandićStroj
 • 2011 nagrada judita za dramski program splitskega poletnega festivala za vlogo v predstavi Ma and Al v režiji Ivice Buljana
 • 2009 Nagrada Prešernovega sklada za vloge v zadnjih dveh letih: Poliba v Svetinovem Ojdipu v Korintu, Osvalda v Ibsenovih Strahovih, dr. Strnena v Cankarjevih Romantičnih dušah, Grofa Strahlskega v Kleistovi Katici iz Heilbronna in Baltazarja v Hiengovem Osvajalcu.
 • 2009 Borštnikova nagrada za igro (H. Müller Macbeth po Shakespearu, Mini teater in koprodukcija Novega kazališta Zagreb, Cankarjevega doma Ljubljana in ZeKaeM Zagreb)
 • 2008 Borštnikova nagrada za igro za vlogo Friderika Wetterja, grofa Strahlskega (H. von Kleist Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem, SNG Drama Ljubljana)
 • 2007 Borštnikova nagrada za igro za vlogi Dr.Strnena (I. Cankar Romantične duše) in Poliba ( I. Svetina Ojdip v Korintu, obe SNG Drama Ljubljana)
 • 2002 Borštnikova nagrada za vlogi Christiana (Vinterberg/Rukov/Hansen Praznovanje)in Tinkerja (S. Kane Razmadežna, obe SNG Drama Ljubljana)
 • 2002 Nagrada Sklada Staneta Severja za vloge Tinkerja (S. Kane Razmadežna), Christiana (Vinterberg/Rukov/Hansen Praznovanje), Kostja (Głowacky Četrta sestra), Todda (C. Churchill Daleč stran)in Boba (Kureishi Primestje, vse SNG Drama Ljubljana)
 • 2000 Nagrada Festivala komornega teatra v Umagu za vlogo Andrija (B. Srbljenović Družinske zgodbe, SNG Drama Ljubljana)

Zunanje povezave