Matevž Biber

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Matevž Biber se je rodil leta 1981 v Ljubljani. Zaradi diplomatske službe staršev je štiri leta svojega otroštva preživel v Parizu, nato je v Ljubljani končal gimnazijo ter se vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je študiral pod mentorskim vodstvom Jožice Avbelj in Dušana Mlakarja. Študij je zaključil z diplomsko uprizoritvijo Samotni zahod irskega dramatika Martina McDonagha v režiji Andreja Jusa.

Svojo profesionalno pot je začel z vlogo Martina Krpana v plesno-gledališkem projektu Martin Krpan v režiji Dušana Teropšiča ter v produkciji Cankarjevega doma in neodvisnega kulturnega zavoda KUD Nor, nato je v Mestnem gledališču ljubljanskem nastopil kot Razkolnikov pri projektu Dvojno zlo v koreografiji Uršule Teržan, v novomeškem gledališču pa je nastopil v vlogi Petra v glasbeni pravljici Peter in volk v režiji Nane Milčinski in Matjaža Bergerja; z režiserjem Sebastijanom Horvatom je sodeloval pri projektu Predtem/potem v produkciji E.P.I. centra Ljubljana. Sodeloval je v projektih Macbeth (koprodukcija Flota in Festival Ljubljana), Cesarjeva nova oblačila (produkcija GOML), Draga Elena Sergejevna (Koprodukcija Škuc teater Ljubljana, Glej Ljubljana in Art radionica Lazareti), Skok v skodelico čaja (koprodukcija Bunker, Les Ballets du Grand Maghrebs, KVS, Ultima vez, Dance Web-Europe), Maske in Dvojno zlo (koprodukcija MGL in Celinka – društvo za sodobni ples), v produkciji Muzeum Ljubljana je nastopal v Rodin 1, Continental Breakfast, Molière.

Sodeluje v PreGlejevih bralnih uprizoritvah, vodi srednješolske gledališke projekte na I. in II. gimnaziji v Mariboru, na Srednji oblikovni šoli v Ljubljani, v Gimnazijskem centru Slovenj Gradec … Aktivno podpira improvizacijsko gledališče (ŠILA – Šolska Improliga, Improliga), po zanimanju pa zase pravi da je strasten capoeirist (Senzala Ljubljana).

Leta 2007 je postal član mariborske Drame. Tu je bil je Dan v uprizoritvi Od blizu, Tyltyl v Modri ptici, Michael v Ženski, ki sem ji bral, Gospod Biber v predstavi Večno mladi, Nik v Čarovnici iz Zgornje Davče; sodeloval je v dveh uspešnih projektih Jerneja Lorencija Veter v vejah borov in Zborovanje ptic ter v Drakuli – mednarodni koprodukciji Drame SNG Maribor z Zagrebačkim kazalištem mladih in s Fondazione Teatro Due iz Parme – in igral naslovni vlogi v uprizoritvah za mlajše občinstvo Guliver in Vilinček.

Nastopal je v epizodnih vlogah v serijah Ena žlahtna štorija in Mame, v celovečernem filmu Mihe Knifica Vztrajanje je igral Duhovnika, kot mentor je pod okriljem gledališča Glej v sodelovanju z JSKD sodeloval pri projektih Glej, Študent teater! ter G2G, kot somentor je delal z Mary Ellen Ramasimanana Virtič iz II. gimnazije Maribor, kjer je režiral predstave v okviru francoskega gledališkega krožka, na povabilo Valentine Turcu je sodeloval z baletom SNG Maribor v predstavi Nevarna razmerja na Dubrovniških poletnih igrah in Ljubljana Festivalu, pod okriljem gledališča Glej pa je nastopal v uprizoritvah Misterio Bufo Vladimirja Majakovskega in Janezov pasijon Marka Bratuša, obe v Bratuševi režiji.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

  • 2009 Borut; Piran-Pirano, r. Goran Vojnović, Arsmedia Ljubljana, Jadran film Zagreb, RTV Slovenija
  • 2003 Sezona 90/91, r. Goran Vojnović, UL AGRFT Ljubljana
  • 2002 Mišo; Fužine zakon, r. Goran Vojnović, UL AGRFT

Avtorski projekti

Nagrade

  • 2017 Borštnikova nagrada umetniškemu kolektivu uprizoritve Ljudožerci v produkciji Drame SNG Maribor
  • 2016 Posebno priznanje celotni zasedbi uprizoritve Večno mladi – 40. festival Dnevi satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

Viri in literatura

Zunanje povezave