Matija Vastl

Iz Geslo


Foto: Osebni arhiv, vir: ZDUS

Življenjepis

Gledališki in filmski igralec Matija Vastl se je rodil 19. julija 1975 v Kranju. Srednjo glasbeno šolo je obiskoval v Ljubljani vzporedno z gimnazijo v Škofji Loki, kjer je že pred maturo napisal in režiral predstavo Johanova potešitev. Kot vsestranski ustvarjalec je seveda v njej tudi igral.

Leta 1994 je vpisal študij stare grščine in filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in šele tri leta kasneje se je dokončno odločil, da krene po poti gledališkega in filmskega ustvarjalca. 1997 je začel študirati igro in umetniško besedo na AGRFT v Ljubljani pri mentorjih Jožici Avbelj in Borisu Cavazzi. Študij je zaključil v vlogi Capitana Cata v uprizoritvi Pod mlečnim gozdom. Diplomiral je leta 2008.

Že v času študija je sodeloval v predstavah v ljubljanski Drami, debitiral je celo z glavno vlogo v Trainspottingu. Po študiju pa je delal v Prešernovem gledališču v Kranju, v GOML-u, Slovenskem mladinskem gledališču in MGL, kjer se je za krajši čas tudi zaposlil. Leta 2009 je postal član SMG.

Zaigral je tudi v nekaj filmih (Ljubljana, Barabe!, Oda Prešernu, Rezervni deli, Nočno življenje) in na televiziji, kjer je pozornost javnosti pritegnil zlasti kot Tomaž Kajzer v Življenju Tomaža Kajzerja.

Ves čas svojega potovanja po institucionalnih gledališčih pa je bil vzporedno aktiven tudi na neinstitucionalnih odrih, kjer je sodeloval s številnimi slovenskimi režiserji, s tujimi pa se je srečeval v različnih mednarodnih koprodukcijah.

Leta 2016 je bil del ekipe, s katero so v produkciji zavoda Margareta Schwarzwald in AGRFT ustvarili tudi mednarodno odmevne Tri sestre. Leta 2017 je skupaj s soigralci iz projekta Človek, ki je gledal svet na Borštnikovem srečanju v Mariboru prejel Borštnikovo nagrado za igro, leta 2010, prav tako skupaj s soigralci in prav tako na Borštnikovem srečanju, nagrado za izjemno kolektivno stvaritev v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, leta 1999 pa zlato paličico za vlogo Butalca št. 4 v predstavi Butalci (režija Jaša Jamnik, produkcija GOML).

Video

Matija Vastl v predstavi Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, r. Oliver Frljić, SMG


Vloge v gledališču

2011-

2001-2010

1991-2000

Vloge na filmu in televiziji

 • 2013 Tomaž Kajzer; Življenja Tomaža Kajzerja, r. Peter Bratuša, RTV, Studio Arkadena in Felina films
 • 2010 Fotograf; Neke druge zgodbe, r. Hanna Slak/Ana Marija Rossi/Ivona Juka/Ines Tanović/Marija Dzidzeva, Studio Maj - Ljubljana/SEE Film Pro/4 Film/Skopje Film Studio/Dokument/Dig Production/Octagon Film, Ireland
 • 2009 Marjan; Dan v Benetkah, r. Rok Biček
 • 2009 Zoran; 9:06, r. Igor Šterk, A.A.C. Productions/Gustav Film - Ljubljana/RTV Slovenija/ZDF/ARTE
 • 2006 Ohcet, r. Petar Pašić, Studio Arkadena
 • 2006 Kratki stiki, r. Janez Lapajne, Triglav film, Ljubljana
 • 2005 Aco; Ljubljana je ljubljena, r. Matjaž Klopčič, Arsmedia, Ljubljana
 • 2003 Obsojenec na smrt; Zadnja želja, r. Petar Pašić, A Atalanta, Ljubljana
 • 2001 Sorodne duše, r. Marko Naberšnik, UL AGRFT Ljubljana
 • 1999 Vojna Zvezdič, kratki film, r. Klemen Dvrnik, UL AGRFT Ljubljana
 • 1999 Krt v vrtcu, TV kratki, r. Varja Močnik, UL AGRFT Ljubljana

Nagrade

 • 2017 Borštnikova nagrada za igro skupaj s soigralci iz projekta Človek, ki je gledal svet, SMG
 • 2010 Borštnikova nagrada za izjemno kolektivno stvaritev avtorski ekipi predstave Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!
 • 2005 Nagrada festivala Zlata paličica za najboljšo moško vlogo, v predstavi Butalci, GOML

Viri in literatura

Zunanje povezave