Milan Tomášik

Življenjepis

Milan Tomášik (1981, Slovaška), mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog, predan poučevanju, ustvarjanju in izvajanju, od leta 2004 živi in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi.
Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju, ki jo vodi Anna Teresa de Keersmaeker (Rosas). Leta 2001 se je kot štipendist Dance Web programa udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz.
Že dvajset let pa poklicno nastopa in sodeluje z umetniki po vsej Evropi. Z mednarodno uspešno skupino Les SlovaKs, katere soustanovitelj je, je soustvaril tri celovečerne predstave: Opening Night, Pot domov, Fragments in z njimi prepotoval svet.
V Sloveniji je sodeloval z različnimi koreografi:Iztokom Kovačem, Majo Delak, Malo Kline, Barbaro Novakovič Kolenc, Tanjo Skok, Snježano Premuš, Magdaleno Reiter in s številnimi drugimi.
Kot koreograf se v svojih gibalno plesnih raziskovanjih osredotoča na izvor in pomen plesa, kar ga navdihuje tudi pri poustvarjanju z Ansamblom za renesančno glasbo in ples Cortesía. Z njimi je v letu 2006 odplesal koncertni cikel po slovenskih gradovih in do leta 2010 tudi posamične nastope po Sloveniji in tujini.
Njegove koreografske izkušnje vključujejo naročena dela za različne plesne skupine kot so: En-Knap Group, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni Teater Ljubljana, The Place (London), SEAD (Salzburg), DOCH (Stokholm), Scenekunstskole (Kobenhavn); gledališča in šole, samostojne produkcije in trilogijo celovečernih plesnih predstav za skupino Milan Tomášik & Co.
Kot gostujočega pedagog redno predava na različnih plesnih akademijah in festivalih, kjer poučuje izvirni plesni delavnici "Happy feet" in "Playful presence”.
Je prejemnik nagrade mesta Prievidza na Slovaškem za zasluge pri promociji sodobnega plesa doma in v tujini.
Na naših tleh vodi številne delavnice na temo sodobnega plesa in ljubiteljskega izobraževanja v okviru JSKD v Ljubljani in Mariboru.
Od leta 2016 poučuje sodobni ples in koroografijo na AMEU – Akademiji za ples v Ljubljani.

Avtorski projekti

  • 2014 Sezona lova, produkcija MT, koprodukcija Zavod EN-KNAP, Plesni teater Ljubljana, NorrlandsOperans, Stanica Žilina-Záriečie
  • 2011 Off-beat, Philéas Productions, Zavod Muzeum, Plesni Teater Ljubljana
  • 2010 Razmeščeno Telo, Zavod Aksioma
  • 2008 3NITI, Zavod Flota
  • 2008 Baga-Basta Plesni Teater Ljubljana
  • 2006 Within, Plesni Teater Ljubljana

Vloge

Sodelovanja pri plesnih filmih

  • 2014 Off-beat live (režija: Stanislav Dobák)
  • 2007 Within’07 (režija: Eva Nina Lampič)

Pedagoško delo

  • Playful Presence (delavnica)
  • Happy Feet (plesna tehnika, klasi)

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave