Nejc Ropret

Iz Geslo

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Nejc Ropret se je rodil 5. februarja leta 1981 na Jesenicah. Osnovno šolo je obiskoval v Mojstrani, gimnazijo pa na Jesenicah.

Najprej je študiral fiziko, v tem času je začel sodelovati v Šentjakobskem gledališču, kar je bilo dovolj, da se je odločil nadaljevati študij na AGRFT v Ljubljani, kjer je bil sprejet leta 2003. Pod mentorskim vodstvom Branka Šturbeja in Kristijana Mucka je absolviral dramsko igro v treh različnih predstavah : Strniševi Driadi, Zajčevi Medeji in Shakespearovem Snu kresne noči. Diplomska naloga Iskanje svoje igralske metode, je temeljila prav na delu ob teh uprizoritvah.

V tretjem in četrtem letniku je začel aktivno sodelovati z različnimi gledališkimi institucijami in različnimi režiserji. Tako je z društvom ŠKUC in režiserjem Alenom Jelenom sodeloval pri uprizoritvi Pičke Nicka Grossa, nato s Sebastijanom Horvatom v SNG Drama Ljubljana pri uprizoritvi Alamut Vladimirja Bartola in nato še enkrat s Horvatom v uprizoritvi Predtem/Potem Rolanda Schimmelpfenniga v produkciji E.P.I. centra Ljubljana.

V sezoni 2007/2008 je postal član mariborske Drame.

"Kaj hočemo, v gledališče in igro sem se zaljubil in od takrat ne gre drugače. Gledališče je na meji med resničnostjo in utvaro, odpira vprašanja, do kod lahko gre ta meja, kakšen je lahko stik med gledalcem in igralcem, kakšna je lahko gledališka poetika … Skratka zanima me moderno gledališče."

Vloge v gledališču

Vloge v filmu

  • 2008 Hit poletja, r. Metod Pevec, RTV Slovenija

Dramska besedila

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave

SNG Maribor