Sabina Kogovšek

Iz Geslo

Življenjepis

Sabina Kogovšek (* 11. julij 1981, Ljubljana) je diplomirana dramska igralka, nagrajena s študentsko Prešernovo nagrado. Stalna članica ansambla SNG Drama Ljubljana je od leta 2006.

Kot svobodnjakinja je gostovala v domala vseh slovenskih gledališčih, večkrat v gledališču Koper, gledališču Ptuj, v Slovenskem mladinskem gledališču in Špas teatru.

Poleg gledališča redno sodeluje s kulturno-umetniškim programom Radia Slovenija, posoja glas številnim animiranim junakom risanih serij na TV Slovenija, sinhronizira celovečerne risane filme (Mišek Stuart, Garfield, Planet 51) in je glas številnih televizijskih in radijskih oglasov.

Igrala je v celovečercu Na planincah, Prehod, kratkem filmu Lora in njeni moški, humoristični nanizanki Naša mala klinika, Hotel poldruga zvezdica in študentskih filmih.

Zanimajo pa jo tudi druga področja ustvarjanja, od tod sodelovanje z Aleksandrom Mežkom pri zgoščenki Žeronška koreta, pa glasbeni projekt za otroke Princeska Mila, sodelovanje s krakovsko funky rock skupino WU HAE v mednarodnem gledališkem projektu Nočni azil in pravljičarstvo z ekipo Za dva groša fantazije Radia Študent.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2002 Akademijska Prešernova nagrada AGRFT za vlogo Kris (Pigott Hoja po jajčnih lupinah, AGRFT)
  • 2000 Zlatolaska za glavno žensko vlogo AGRFT za vlogo Hannah Jarvis (Stoppard Arkadija , AGRFT)

Viri in literatura

  • Wikipedija

Zunanje povezave