Vincenc Lotos Šparovec

Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Lotos Vincenc Šparovec se je rodil 15. decembra 1971 v Ljubljani. Leta 1991 se je vpisal na AGRFT in študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka. V diplomski uprizoritvi Ljudožercev Gregorja Strniše (r. Aleš Novak) je odigral vlogo Florijana Falaca. V MGL se je prvič zaposlil takoj po študiju leta 1996 in tu ostal do leta 2003, ko se je odločil za krajši premor, ansamblu MGL pa se je znova pridružil leta 2005.

V tem času je v MGL odigral preko trideset vlog. Bil je Igralec v Singerjevih Norcih iz Helma (r. Zijah A. Sokolović), Len v Bondovih Rešenih (r. Zvone Šedlbauer), Mucij v Camusovem Kaliguli (r. Sebastijan Horvat), Jensen v Ibsenovi Divji rački (r. Meta Hočevar), Kocka v Popovićevem Hrošču (r. Jaka Ivanc), Nick v Albeejevi igri Kdo se boji Virginie Woolf? (r. Mile Korun), Camillo v Shelleyjevem Cenciju in Zbor v Shakespearovem Romeu in Juliji (oboje r. Diego de Brea), Kočijaž v Levinovem Rekviemu (r. Matjaž Zupančič) in Filibert v de Vegovem Vitezu čudes (r. Luka Martin Škof), odigral pa je tudi več vlog v Stephensonovi Harper Regan (r. Boris Ostan).

Občasno nastopa tudi na odrih drugih slovenskih gledališč. V uprizoritvi Peter in Volk po predlogi Čajkovskega je odigral Volka (r. Nana Milčinski in Matjaž Berger, APT Novo mesto, 2007), z več vlogami pa je nastopil v avtorskem projektu XX. stoletje (r. Matjaž Berger, APT Novo mesto, 2007). Odigral je dva velika renesančna dramatika: bil je Christopher Marlowe v projektu Tri elizabetinske tragedije Marlowe Vladimirja Stoisavljevića (r. Dragan Živadinov, Zavod Projekt Atol in Zavod Delak, 2009) ter Will Shakespeare v predstavi Ljubezen in država Vladimirja Stoisavljevića (r. Dragan Živadinov, SNG Drama Ljubljana in Zavod Delak, 2011).

Za seboj ima uspešno in bogato kariero na filmu in televiziji. Med drugim je igral v naslednjih celovečernih filmih: bil je Kosec v Čamčatki Mitje Novljana (1996), Ivan Zakrajšek v Temnih angelih usode Saše Podgorška (1999), Fekonja v Jebiga Mihe Hočevarja (2000), Dealer v Slepi pegi Hanne Slak (2002), Langus v Pesnikovem portretu z dvojnikom Francija Slaka (2003), Slovenec v Sijaju v očeh Srđana Karanovića (2004), Sandi v Planu B Urške Kos (2007). Odigral je glavni vlogi v kratkih filmih Boli? Marka Cafnika (2005) in Moški Mine Bergant (2010) ter nastopil tudi v televizijskem filmu Skriti spomin Angele Vode režiserke Maje Weiss (2009). Nastopil je v televizijskih nadaljevankah Trdoglavci (2011) in Mame (2017–2018).

Lotos Vincenc Šparovec je tudi pomorec, boksar in častnik slovenske vojske.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

  • 2010 Moški, r. Mina Bergant, UL AGRFT Ljubljana
  • 2008 Vampir z Gorjancev, r. Vinci Vogue Anžlovar, RTV Slovenija in Studio Arkadena
  • 2005 Boli?, r. Marko Cafnik, Bioskop
  • 2004 Delo osvobaja, r. Damjan Kozole, E-motion film, TV Slovenija, Vertigo Ljubljana
  • 2003 Pesnikov portret z dvojnikom, r. Franci Slak, TV Slovenija in Česka Televize Praha
  • 1999 Temni angeli usode, r. Sašo Podgoršek, Arsmedia Ljubljana
  • 1998 Delirium Credens, r. Martin Srebotnjak, UL AGRFT Ljubljana
  • 1996 Čamčatka, Tv film, r. Mitja Novljan, TV Slovenija

Nagrade

Literatura

Zunanje povezave

MGL