Yulia Roschina

Foto: SNG Maribor

Življenjepis

Yulia Roschina se je rodila leta 1982 v Moskvi in se leta 1990 preselila v Slovenijo. Leta 2005 se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka in radijska režija, in študij zaključila leta 2009. Od takrat je režirala nekaj otroških predstav, kot so Deklica za ogledalom Dima Zupana, lutkovno predstavo Ribica(in)Meena, v sezoni 2012/2013 pa je pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana režirala Bezgovo pravljico, ki jo je po pravljici Hansa Christiana Andersena priredila Eva Kraševec. Režira predstave za otroke različnih žanrov, avtorske projekte, opere in predstave za odrasle. Doslej se je podpisala pod več kot petnajst uprizoritev v skoraj vseh slovenskih dramskih, opernih in lutkovnih gledališčih.

Po študiju se je posvečala tudi avtorskim projektom in režiji oper. Tako je v sodelovanju s Slovenskim komornim gledališčem v Cankarjevem domu uprizorila dve operni enodejanki Težave na Tahitiju Leonarda Bernsteina in Telefon Giana Carla Menottija, komorno opero Ogoljufani sodnik Christopha Willibalda Glucka, komično opero La Cecchina ali Nikogaršnja hči Niccola Piccinnija ter opero za otroke Rdeča kapica Cesarja Cuija. V SNG Maribor pa je režirala opero za otroke Granatno jabolko Tomaža Sveteta. Podpisala se je pod avtorski projekt Fedra Before And After v Gledališču Tartini, Vse Fedrine ljubezni v Gledališču Glej in Sva.En.Sam v Plesnem teatru Ljubljana.

Kot asistentka režije je sodelovala pri projektih, kot so gledališka predstava Žabe, v režiji Jerneja Lorencija, lutkovna predstava Romeo in Julija v režiji Jaka Ivanca in pri filmu Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Nastopila je tudi v diplomski predstavi Bolezen mladosti režiserja Matjaža Fariča ter v predstavi Ribica (in) Meena. Prav tako je vodila gledališke delavnice za dijake v idrijski Gimnaziji Jurija Vege ter gledališke delavnice za odrasle v Gledališču Koper.

Za uprizoritev Gospa Bovary Nebojše Pop-Tasića (dramatizacija Flaubertovega romana, SNG Nova Gorica) je leta 2015 na Festivalu Borštnikovo srečanje prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo in Grand Prix za najboljšo uprizoritev na 17. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, 2016.

Režije

2011-

2001-2010

Nagrade

Viri in literatura

  • Spletna stran LGL
  • Gledališče Celje

Zunanje povezave