Bjanka Adžić Ursulov

Redakcija dne 09:58, 12. junij 2019 od Maruša (pogovor | prispevki) (→‎Življenjepis)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)

Življenjepis

Kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov se je rodila 19. maja 1950 v Nikšiću v Črni gori. Leta 1978 je diplomirala na Akademiji za uporabno umetnost v Beogradu. V štirih desetletjih svojega ustvarjanja je sodelovala tako z vsemi pomembnejšimi gledališči na tleh nekdanje Jugoslavije, kot tudi s številnimi gledališči v Italiji, Franciji, Avstriji, Veliki Britaniji in Nemčiji. Ustvarila je kostumografije za več kot 170 gledaliških predstav (nekaj je bilo tudi celovečernih) in k temu dodala tudi televizijske filme; ravno tako je za nekaj deset gledaliških predstav oblikovala scenografijo.


V Sloveniji je sodelovala od leta 1982, najprej v predstavah režiserja Ljubiše Ristića, nato tudi Dušana Jovanovića. Že v kratkem času je bil njen rokopis razpoznaven v vseh slovenskih gledališčih in tudi na filmu.


Več kot sedemdeset kostumografij v slovenskih gledališčih in operi jo je najpogosteje povezovalo z režiserji Ljubišo Ristićem, Dušanom Jovanovićem, Matejo Koležnik, v zadnjih letih pa tudi z Matjažem Zupančičem in Januszem Kico. Opazen je njen prispevek tudi pri filmih Eva, Butnskala in Hudodelci.


Med letoma 2000 in 2006 je sodelovala z Jochenom Ulrichom v gledališču Tiroler Landestheater v Innsbrucku (predstava Casanova). Od leta 2006 sodeluje z istim režiserjem v gledališču Landestheater v Linzu. Kot kostumografinja in scenografinja je sodelovala tudi pri različnih predstavah: Nigela Osborna Difference in demolition (praizvedba opere v koprodukciji Opera Circus in Scottish Ballet), Medea (UCLA v Los Angelesu), Fidelio (baletna predstava, Theater an der Wien). Na odru HNK Ivana pl. Zajca na Reki je kot scenografinja in kostumografinja sodelovala pri baletni predstavi Zrcalo duše koreografa in režiserja Patricka Delcroixa.


Za svoje ustvarjalno delo je dobila veliko priznanj, med njimi Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, zlati vijenac MESS Sarajevo (prva nagrada za kostumografijo in scenografijo), nagrado Metoda Badjure Celje (za najboljšo kostumografijo na Celjskem filmskem festivalu) ter nagrado vesna za kostumografijo v filmu Neke druge zgodbe. Leta 1994 jo je ugledna nemška revija Theaterheute uvrstila med deset najboljših oblikovalk v Evropi. Na mednarodnem filmskem festival v Nikoziji na Cipru je prejela nagrado zlata Afrodita za kostumografijo za slovenski film Prehod.


V zadnjih dveh letih je izdelala kostumografijo v gledališču Comédie Française v Parizu za predstavo Le Jeu de l'amour et du hasard in v gledališču Gosudarstvenij teatr nacij v Moskvi ter scenografijo in kostumografijo za predstavo Triumf ljubezni; poleg tega v zadnjih dveh sezonah sodeluje z nemško koreografinjo Mei Hong Lin v gledališču Staatstheater Darmstadt, deset sezon že sodeluje z gledališčem Ulysses, z režiserko Lenko Udovički, v letu 2011 pa je kot kostumografinja sodelovala s koreografom Stašem Zurovcem pri predstavi Peer Gynt.

Scenografije

Kostumografije

Nagrade

  • 2019 Prešernova nagrada
  • 1997 Nagrada Prešernovega sklada za kostumografije na gledališkem področju

Zunanje povezave