Geslo:Na današnji dan/1905

< Geslo:Na današnji dan
Redakcija dne 21:34, 4. december 2015 od Anja (pogovor | prispevki)
(razl) ← Starejša redakcija | prikaži trenutno redakcijo (razl) | Novejša redakcija → (razl)


V Mariboru se je rodil igralec, režiser, dramaturg, dramatik, kritik, esejist, slavist in teatrolog Bratko Kreft. Ko je bil zaposlen v ljubljanski Drami, niso bile njegove dramaturške razčlembe nikoli dolgočasne, saj je bil neverjeten predavatelj, ki se je tako vživel v pripovedovano, da je mejilo na igralski nastop. »Happeningi,« je zapisal Polde Bibič.

V Ljubljani se je rodila igralka Vida Juvan. Prejemnica Borštnikovega prstana je bila na odru ljubljanske Drame že med nosečnostjo mame Polonce Juvan, potem pa se je skoraj 60 let zapisala gledališkemu ustvarjanju. Posebno velja omeniti njeno pedagoško delo na AIU, saj se je okoli nje ustvarila prava mantra, da se študent razvije v dobrega igralca že s tem, ko obiskuje njene ure, ob tem pa je sama nenehno poudarjala, da je mogoče v gledališču uspeti samo s trdim delom.

Na Trojanah se je rodila igralka Sava Sever. Prejemnica Borštnikovega prstana. Življenjska sopotnica Bojana Stupice, s katerim je prepotovala gledališke hiše Jugoslavije. Obrazložitev Borštnikovega prstana je bila napisana o živeči igralki, podelitev v oktobru pa je bila že posthumna.

V Ljubljani se je rodil gledališki režiser evropskih razsežnosti Ferdo Delak. Na Dunaju je vodil mednarodni proletarski oder, v Berlinu sodeloval z avantgardistom Herwarth Waldnom, se učil pri Piscatorju, v Salzburgu pridobil diplomo visoke akademije Mozarteum ter režiral v Skopju, Beogradu, Zagrebu itd.

Na Jesenicah se je rodil pripovednik in dramatik Tone Čufar. V novembru se v njegovem rojstnem kraju, v ljubiteljskem gledališču, ki nosi njegove ime, odvija vsakoletni festival ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi.

V L'Hôpital v Franciji se je rodil pesnik in prevajalec Mile Klopčič. Ravnatelj ljubljanske drame. Znanstveni svetnik SAZU.