Geslo:Na današnji dan/16. november

Iz Geslo1841
V Ljubljani se je rodil igralec Josip Nolli. Prvi operni pevec in režiser pri nas. Izdal je tudi prvo teatrološko publikacijo s skromnim naslovom: Priročna knjiga za gledališke diletante.


1905
V L'Hôpital v Franciji se je rodil pesnik in prevajalec Mile Klopčič. Ravnatelj ljubljanske drame. Znanstveni svetnik SAZU.


1924
V Lendavi se je rodila igralka Duša Počkaj. Filmska zvezda. Borštnikovega prstana ni nikoli nosila, zato pa nosi njeno ime dvorana v Cankarjevem domu. Polde Bibič je v svojem delu Soigralke zapisal njen pretresljivo lep portret in razkril: »Bistvo skrivnosti, ki se ji reče Duša Počkaj, je njena enkratna osebnost, njena bit, ki jo je oplajala s spoznanji o svetu. Duša je bila izjemno modra. (...) To je bila modrost umetnosti. Neverjetno široka. Panonska. Svobodnih obzorij.«


1933
V Pristavi pri Tržiču se je rodil igralec Danilo Benedičič. Prejemnik Borštnikovega prstana. Prvi Paž iz Smoletove Antigone, prvi Dan iz Zajčeve Otroka reke, pa skromen in nevsiljiv igralec, ki je poznan po visoki igralski etiki, s katero je bil vzor kolegom in mlajšim generacijam.


1955
V Trstu se je rodil gledališki režiser, igralec, dramatik in umetniški vodja Boris Kobal. Satirik, ki je (kot trdi sam) v depri bolj ustvarjalen kot v sreči, ki zna baje biti zunaj odra tudi precej tečen in siten in ki je nekoč za SiGledal priznal, da je „humor kategorija notranje svobode."