Maruša Majer

Iz Geslo

Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Ljubljana/BiTeater

Življenjepis

Maruša Majer (rojena 1985 v Mariboru) je med letoma 1992 in 2000 obiskovala Osnovno šolo Bojana Ilicha v Mariboru, med letoma 2000 in 2004 pa Prvo gimnazijo Maribor. Po končani gimnaziji se je leta 2004 vpisala na študij primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomirala leta 2009. Od leta 2000 je sodelovala pri več gledaliških in plesnih projektih, predvsem v sklopu Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, in se udeleževala mnogo domačih in mednarodnih delavnic ter festivalov. Leta 2015 je končala študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Redno sodeluje v projektih nevladne scene in tudi v projektih institucionalnih gledališč, med drugim v (SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Glej, Mini teater Ljubljana, Festival EX-Ponto …).


Leta 2013 je prejela nagrado za najboljšo igralko na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici za vlogo v Zvezdici Zaspanki (Mini teater).

Vloge v gledališču

  • 2011 Baba; Baba babi babo, r. Minca Lorenci, Moment, KGB

Nagrade

  • 2018 Zlata arena za glavno žensko vlogo v kategoriji koprodukcij na 65. Pula Film Festivalu za vlogo Mare (Ivan, r. Janez Burger)
  • 2017 Borštnikova nagrada za igro (Stenica, koprodukcija Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj)
  • 2016 Shooting stars nagrada Berlinskega mednarodnega filmskega festivala (EFP)
  • 2013 Najboljša igralka na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici za vlogo v Zvezdici Zaspanki (r. Robert Walt, Mini teater)

Viri in literatura

  • Lutkovno gledališče Ljubljana

Zunanje povezave