Anže Zevnik


Življenjepis

Anže Zevnik spada med igralce mlajše generacije, rojen je leta 1981 v Mavčičah. V najstniških letih je obiskoval Srednjo biotehniško šolo v Kranju in postal gimnazijski maturant. Leta 2005 je bil sprejet na AGRFT Univerze v Ljubljani, smer dramska igra in umetniška beseda, pod mentorstvom Jožice Avbelj in Jerneja Lorencija, kjer je diplomiral s predstavo avtorja Oscarja Wilda Saloma v režiji Marka Čeha. Imel je v vlogo Johanaana. V Lutkovnem gledališču Maribor je kot igralec in animator zaposlen od leta 2010, kjer je odigral vidno vlogo v repertoarju gledališča. Med drugim je ustvarjal tudi zunaj Lutkovnega gledališča Maribor, največ v Mini teatru v Ljubljani, in sicer v Lovskih scenah s Spodnje Bavarske v režiji Ivice Buljana (2010) ter v Ali Babi in 40 razbojnikov. Slednjo predstavo je režirala Irina Jurjeva (2009). Nato je še nastopal v Rdeči kapici v režiji Dejana Spasića (2009) in Grdem račku v režiji Roberta Waltla (2008).

Med prejetimi nagradami je treba posebej omeniti Borštnikovo nagrado za najboljšo predstavo v celoti, delo Macbeth po Shakespearju v režiji Ivice Buljana ter nagrado za kolektivno igro na festivalih v Subotici in Banjaluki, za predstavo Grdi raček v režiji Roberta Waltla, Mini teatra Ljubljana. 2011 je kot del zasedbe predstave Meso ali razodetje Lutkovnega gledališča Maribor na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejel grand prix – nagrado za najboljšo predstavo v celoti.

Je tudi dobitnik viktorja za najobetavnejšo medijsko osebnost, ki ga je prejel za vlogo v televizijski seriji Nova dvajseta.

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

  • Mini teater
  • MG Ptuj

Zunanje povezave