Anja Bornšek

Iz Geslo


Življenjepis

Anja Bornšek je diplomirala na salzburški Eksperimentalni akademiji za sodobni ples (SEAD) leta 2007, magistrski študij plesne pedagogike je končala na frankfurtski Univerzi HfMDK v Frankfurtu leta 2014, izpopolnjevala se je v študiju somatike in si po opravljenem dvoletnem programu Body Mind Centering metode pridobila naziv Somatic Movement Educator (Moveus, Nemčija).

Njeni gibalno-raziskovalni procesi so se odvijali pod vplivom koreografov in učiteljev, kot so Frey Faust, Martin Sonderkamp, Julyen Hamilton, Matej Kejžar, Katie Duck, Elizabeth Farr, Anton Lachy, Jozef Frucek, Linda Kapetanea, Bonnie Bainbridge Cohen in Mala Kline. Kot performerka je sodelovala z različnimi koreografi in režiserji, med drugimi z Begum Erciyas, Joaom da Silvo, Matejem Kejžarjem, Snježano Premuš, Jano Menger, Sebastijanom Horvatom, Maayan Danoch in Malo Kline.

Anja se ukvarja z načini uglaševanja telesa skozi dinamično prepletenost zaznave in reakcije. Preizkuša načine utelešanja specifičnih prisotnosti, gib pa razume kot izkustven dogodek na zemljevidu uma/telesa, ki komunicira utelešen način razmišljanja v času in prostoru.

Poučuje na Akademiji za ples v Ljubljani, Akademiji za ples v Zagrebu in na magistrskem programu pedagogika sodobnega plesa na HfMDK v Frankfurtu, v Tanzhaus nrw. V preteklih štirih letih se intenzivno posveča tudi razvijanju formata za publiko imenovanega Physical Introduction. Format "Physical Introduction" je samostojno učila ob številnih priložnostih in na institucijah, kot so Tanz im August, Konzerthaus Berlin, Saarländische Staatstheater in HfMDK Frankfurt, ter sodelovala pri izvedbi seminarjev v GothenburgOperans Danskompani, Tanzhaus nrw in Bremerhaven/Tanzland Kooperation. Zadnja tri leta in pol redno vodi delavnice "Physical Introduction" v Tanzhaus nrw.

Vloge

Nagrade

  • 2021 nagrada Ksenije Hribar za perspektivno koreografinjo

Viri in literatura

  • Emanat

Zunanje povezave